UE este hotărâtă să se împuște în ambele picioare. Parlamentul European a votat în favoarea interzicerii imediate a importurilor de petrol, cărbune și gaze din Rusia. Dacă această măsură va fi implementată, mari părți din peisajul industrial al Europei ar înceta să mai existe într-un timp foarte scurt.
O majoritate impresionantă de două treimi din 513 deputați europeni au votat în favoarea unei rezoluții în acest sens. De asemenea, a cerut un embargo asupra combustibilului nuclear rusesc și abandonarea completă a gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2.
Aceste măsuri ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.
Othmar Karas de la ÖVP austriac, prim-vicepreședintele Parlamentului European, a declarat: „Acesta este un mesaj clar bipartizan: trebuie să facem totul pentru a-l opri pe Putin”. Europarlamentarul german Peter Liese (CDU), în schimb, a invocat masacrul de la Bucha [autorii nu au fost încă găsiți] și a declarat cu toată seriozitatea: „Trebuie să-l lovim pe Putin și pe oligarhii lui acolo unde îi doare cel mai mult. Se întâmplă să fie sectorul energetic.”
Dar faptul că sectorul energetic este călcâiul lui Ahile al Europei, mai presus de toate, se pare că nu a fost încă înțeles cu deputații europeni bine plătiți.
Spre deosebire de liniile sale politice generale, guvernul german încă ezită să întrerupă complet aprovizionarea cu energie din Rusia către țară, deoarece avertismentele persistente privind interdicțiile drastice ale importurilor vin în special din partea industriei.
Noul șef Bosch, Stefan Hartung, a emis cel mai recent avertisment. El a spus acum cotidianului german de afaceri Handelsblatt : „Adevărul este că avem nevoie de gaz pentru producție”.
În special, producția de semiconductori necesită urgent securitate energetică. „Dacă Germania se abține unilateral de la livrările de gaz rusești, elementele extrem de relevante ale lanțului de aprovizionare nu se vor rupe numai la Bosch. Prin urmare, am decis să nu renunț pentru moment la aprovizionarea cu gaz”, a explicat Hartung. Dacă nu ar exista gaz în timpul unei opriri de livrare, „nu am putea reporni, cu toate consecințele”. Aceasta ar însemna că „baza industrială a locației noastre de afaceri ar dispărea, și nu doar pentru câteva luni”.
Economiștii se așteaptă ca o oprire a livrărilor de gaz să aibă ca rezultat o scădere mai mare a producției economice globale decât în anul 2020 al crizei Corona.