Țările din Europa de Est s-au aliat împotriva Ucrainei, după perturbarea pieței agricole din zonă

by | 18 Apr 2023 | Politică

Într-o măsură fără precedent, mai multe țări din estul Europei s-au înțeles să ia măsuri împotriva efectelor produse de intrarea fără taxe și fără respectarea siguranței alimentare a cerealelor și a altor produse din Ucraina.

România are în vedere interzicerea importurilor și taxarea la vamă a cerealelor din Ucraina, dar nu va decide în acest sens fără aprobarea Comisiei Europene, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea pentru Europa FM, după ce mai multe țări din regiune au anunțat că vor interzice cerealele ucrainene în urma plângerilor repetate ale fermierilor. Va fi posibilă doar tranzitarea în condiții foarte stricte de control a traseului acestor produse, pentru a se asigura ca acestea nu vor rămâne în România.

Ministrul Agriculturii din România spune că așteaptă un răspuns la scrisoarea în care mai multe țări europene, printre care și România, cer Uniunii Europene să impună din nou tarife vamale pentru produsele agricole ucrainene dacă alte mijloace nu reușesc să oprească afluxul de astfel de produse. Produsele din Ucraina se vând mult mai ieftin pentru că nu respecta normele de siguranță privind pesticidele și îngrășămintele dar și depozitarea produselor și tehnologia de lucru. Toate acestea înseamnă costuri ridicate pentru fermierii europeni. În acest timp fermierii locali nu și-au mai putut vinde marfa dar au avut cheltuieli de susținut, inclusiv taxe la stat și plata arendei către proprietarii de terenuri agricole.

Potrivit lui Petre Daea, o decizie nu poate fi luată unilateral.

.„Luăm în considerare acest lucru (interdicția importurilor din Ucraina), așteptăm interpretarea și răspunsul la propunerile pe care le-am făcut. Există canale diplomatice pe care trebuie să le respectăm. Așteptăm reacții europene, pentru că această măsură (deschiderea pieței europene către cereale ucrainene – n.red.) a fost luată de Comisia Europeană”, a spus ministrul.

Această discuție vine și după protestul fermierilor români care au ieșit cu tractoare și alte utilaje pe drumuri publice pentru a cere oprirea importurilor din Ucraina. Anterior asociațiile de fermieri au cerut de mai multe ori Ministerului Agriculturii sa ceara despăgubiri de la UE și să oprească importurile pe viitor, însă UE ne-a păcălit încă o dată, acordând despăgubiri foarte mici.

România păcălită încă o data. Primește cei mai puțini bani de la Bruxelles pentru importurile de cereale din Ucraina

Alte țări est-europene deja au luat măsuri radicale

Astfel, prelucrarea și utilizarea cerealelor ucrainene vor fi interzise în Slovacia din cauza conținutului de pesticide nocive, a anunțat Samuel Vlcan, șeful Ministerului Agriculturii din Slovacia, la o conferință de presă la Bratislava vineri.

Ministerul slovac a anunțat, în legătură cu ancheta privind pesticidele, că toate statele membre UE vor fi informate despre rezultatele acesteia, iar toate cerealele și făina de origine ucraineană aflate deja în depozit în țară vor fi supuse unei investigații similare. În legătură cu prevederea care interzice folosirea cerealelor ucrainene, s-a hotărât ca în situația actuală, ministerul să nu recomande importul niciunui cereale ucrainene sau produse din acesta.

Guvernul polonez a autorizat miniștrii Agriculturii și Dezvoltării să impună o interdicție temporară a mai multor alimente ucrainene din cauza protestelor fermierilor polonezi care se luptă să-și vândă propriile cereale și produse.

Potrivit decretului emis de ministrul Dezvoltării Waldemar Buda sâmbătă, interdicția va intra în vigoare imediat și va fi în vigoare până la sfârșitul lunii iunie. Decretul interzice importul în Polonia de cereale, zahăr, lapte și produse lactate din Ucraina. Demonstrațiile au izbucnit printre fermierii polonezi din întreaga țară, de mai multă vreme, deoarece silozurile de cereale erau umplute cu cereale ucrainene mai ieftine și, prin urmare, nu și-au putut vinde propriile recolte.

La fel ca Slovacia și Polonia, Ungaria a introdus și ea o interdicție privind importul de cereale originare sau provenite din Ucraina, precum și a mai multor alte produse agricole.

„Guvernul se angajează să reprezinte interesele comunității agricole maghiare, motiv pentru care, în absența unor măsuri semnificative ale UE, precum Polonia, va interzice temporar importul de cereale și semințe oleaginoase originare sau provenite din Ucraina, precum și alte câteva produse agricole în Ungaria”, a anunțat ministrul Agriculturii István Nagy.

Potrivit declarației de sâmbătă a ministrului, continuarea perturbărilor actuale de piață ar provoca pagube atât de grave agriculturii maghiare, încât trebuie luate măsuri extraordinare pentru a le opri. El a adăugat că agricultura ucraineană, care funcționează cu practici de producție ce nu mai sunt permise în Uniunea Europeană, și ca urmare, cu costuri de producție extrem de mici, a început să exporte pe piața europeană cantități mari de păsări de curte, ouă și miere pe lângă cereale și semințe oleaginoase, fără taxe vamale, ceea ce a făcut imposibilă vânzarea fermierilor autohtoni și din Europa Centrală.

După o decizie similară a Poloniei, Slovaciei și Ungariei, Bulgaria are și ea în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, a anunțat ministrul în exercițiu al Agriculturii, Javor Gechsev.

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, după ce celelalte țări au acționat deja în acest fel, dacă nu reacționăm, pe teritoriul bulgar se pot acumula și mai multe produse”, a spus el, potrivit radioului public bulgar.

Ministrul a adăugat că a discutat problema cu colegii săi din alte șase țări în urmă cu câteva zile. Sofia a cerut Bruxelles-ului să răspundă încă din septembrie, după ce fermierii s-au plâns că piața a fost inundată cu cereale din Ucraina.

Comisia Europeană consideră inacceptabilă decizia de blocare a importurilor din Ucraina

„Suntem la curent cu anunţurile poloneze şi maghiare privind interzicerea importului de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important de subliniat că politica comercială intră în competența exclusivă a UE, prin urmare măsurile unilaterale sunt inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Ucraina și-a exprimat regretul pentru decizia poloneză și maghiară, spunând că „rezolvarea problemelor cu decizii drastice, unilaterale, nu va grăbi rezolvarea pozitivă a situației”. Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat că interdicția poloneză este împotriva acordului bilateral de export și a cerut negocieri pentru a rezolva situația.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, premieri din cinci țări est-europene, printre care și România, au informat despre o creștere fără precedent a importurilor de produse precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre și zahăr și au spus că ar trebui luate în considerare reintroducerea de taxe vamale la importurile agricole ucrainene.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading