Războiul îngrozitor din Ucraina este, în mod tragic, departe de a se încheia. Indiferent dacă lumea care va fi unipolară sau multipolară, un lucru este cert: lumea este acum mai polarizată.
Războiul din Ucraina era un prag care depășit obligă Rusia să se confrunte cu două premise certe. Prima este că Occidentul nu va lua în considerare preocupările de securitate ale Rusiei. Din acest motiv, în viitorul previzibil, Rusia se va îndepărta de Occident într-o poziție defensivă tratand acțiunile Occidentului cu multa ostilitate. A doua este că Rusia nu va mai avea încredere în Occident sau nu va mai avea încredere în integrarea în sistemul occidental. Din acest motiv, Rusia se va îndrepta spre Est și își va consolida relațiile cu China, India și alte națiuni non-europene care nu sunt aliniate cu SUA sau care se aliniază unei lumi multipolare, fugind pe hegemonia americană.
Abordarea anterioară a politicii externe a Rusiei de a convinge Occidentul să ia în serios preocupările de securitate ale Rusiei a luat sfârșit. Această speranță a fost ucisă de realitatea empirică. Marșul de decenii al NATO către granițele Rusiei a smuls în cele din urmă sprijinul vital din această speranță, atunci când a refuzat să își asume angajamentul de a nu trece linia roșie trasata de Rusia: Ucraina. Cererea de negocieri a lui Putin din decembrie 2021, respinsă și propunerea Rusiei privind garanțiile reciproce de securitate reprezintă probabil ultimul efort al Rusiei de a păstra relația de prietenie cu Occidentul.
Probabil că Rusia a acceptat acum că Occidentul și-a extins prea mult obiectivele de politică externă pentru a slăbi din ce în ce mai mult Rusia asa cum afirmă chiar secretarul american al Apărării Lloyd Austin.
Distrugerea încrederii în Occident înseamnă că Rusia nu numai că se va îndepărta de Vest ci și că își va accelera întoarcerea spre Est. Încrederea în Occident era pusă sub semnul întrebării înainte de războiul din Ucraina. Promisiunile încălcate au determinat Rusia să renunțe la încrederea în SUA, Marea Britanie și Europa. Promisiunile încălcate de a nu extinde NATO, refuzul Germaniei și Franței de a se rupe de SUA și de a-și îndeplini promisiunea de a convinge Ucraina să implementeze acordurile de la Minsk au distrus încrederea în ultimii potențiali parteneri occidentali ai Rusiei.
Lovitura de stat de la Kiev, nășită de SUA în 2014, care a instalat un președinte pro american, a zdruncinat încrederea Moscovei, nu numai în intențiile SUA pentru Ucraina, ci și în intențiile SUA de a acționa în interiorul granițelor rusești. Putin a transmis că „Pentru noi aceasta este o lecție și un avertisment. Ar trebui să facem tot ce este necesar pentru ca ceva asemănător să nu se întâmple vreodată”.
Încercarea de a taia Rusia din sistemul economic integrat pentru a o izola din punct de vedere politic și a o distruge economic va pune probabil capăt încrederii în revenirea alături de statele occidentale.
Întoarcerea către Est va însemna îndepărtarea de legăturile economice cu SUA, Marea Britanie și Europa și dependența de acestea. Această întoarcere va accelera mișcările Rusiei către independența economică și către consolidarea relațiilor economice cu Estul, inclusiv China și India. Va duce la un proiect de consolidare a relațiilor cu națiunile și regiunile care nu sunt pe deplin aliniate la sistemul unipolar al SUA, cum ar fi America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Indonezia, Pakistan și Turcia.
La fel de important, va duce probabil la o concentrare sporită asupra organizațiilor multinaționale menite să echilibreze lumea unipolară condusă de SUA și să creeze o lume multipolară. Aceste organizații includ Organizația Cooperativă din Shanghai, care include Rusia, China, India și Pakistan; BRICS, care include Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud; RICS, care include Rusia, India și China și Uniunea Economică Eurasiatică.
În iunie, Putin a spus că Rusia „își redirecționează în mod activ fluxurile comerciale” către țările BRICS și a cerut o întărire a legăturilor dintre națiunile BRICS.
Deși ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Moscova ar putea lua în considerare ofertele Occidentului pentru a restabili legăturile, el a mai adaugat că vor vedea dacă acest lucru este necesar și că Rusia se va concentra, în schimb, pe consolidarea legăturilor cu China. „Dacă vor să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci vom lua în considerare serios fie că vom avea nevoie sau nu.” În schimb, Rusia va lucra pentru a înlocui dependența economică de țările occidentale cu dependența de țări mai „de încredere”. Scopul Rusiei, a spus el, ar fi „încetarea de a mai fi dependentă în vreun fel de aprovizionarea din Occident.” El a adăugat că „legăturile noastre economice cu China vor crește și mai rapid”.
Evenimentele care au condus la războiului din Ucraina au determinat Rusia să-și reconsidere și să-și refigureze poziția, renunțând la cooperarea cu un Vest condus de SUA care nu ia în serios preocupările de securitate ale Rusiei, făcând-o să se îndepărteze de Occident într-o poziție de ostilitate și să se întoarcă spre Est într-o poziție de parteneriat consolidat cu China, India și alte națiuni care nu sunt aliniate la lumea unipolară condusă de SUA.