Rafila: După ieşirea din starea de alertă, masca nu va mai fi obligatorie, va fi o recomandare

by | 14 Feb 2022 | Politică

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că, deşi masca nu va mai fi obligatorie în spaţiile închise după ieşirea din starea de alertă, purtarea ei va fi în continuare recomandată pentru o perioadă de timp. În plus, ministrul a susţinut că ridicarea restricţiilor nu poate avea loc în detrimentul sănătăţii oamenilor.

„Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă din punct de vedere al obligativităţii ea va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp, probabil vom recomanda utilizarea în continuare a măştii fără să fie obligaţie. Dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană cred că este important atunci când utilizăm masca”, a precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Rafila a afirmat că restricţiile vor fi anulate în momentul în care o va permite situaţia epidemiologică:

„Vor dispărea toate restricţiile care au putut fi luate datorită stării de alertă. O să vă prezentăm săptămâna viitoare lucruri mai concrete. Dar, ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii, este următorul lucru: ridicarea restricţiilor este în mod evident necesară pentru reluarea cât mai rapidă a activităţii economice şi activităţii sociale obişnuite, dar, trebuie întotdeauna să avem în vedere că nu putem face acest lucru în detrimentul sănătăţii oamenilor. Ele, restricţiile, vor fi ridicate cât mai rapid, în momentul în care situaţia epidemiologică o va permite. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid în momentul în care situaţia o va permite.”

Totodată, ministrul a transmis că, un studiu finalizat în urmă cu câteva zile, a arătat că, la nivel naţional, 12,5% dintre pacienţii internaţi la ATI sunt infectaţi cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2:

„Am făcut un studiu. El a fost finalizat la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 350 de probe de la pacienţii internaţi în secţiile ATI din toată ţara au fost secvențiate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’. Rezultatele preliminare pot să vi le spun: 12,5% dintre pacienţi au varianta Delta, restul varianta Omicron. Deci 1 din 8 dintre cei care sunt în secţiile de terapie intensivă au infecţie cu varianta Delta”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading