Premierul PNL Nicolae Ciucă a anunțat măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să le aplice de la 1 ianuarie 2023. Deși guvernează într-o coaliție cu PSD, se pare că nu a ținut cont de nicio propunere a acestuia, pentru că nu există nicio măsură comună în cele două programe anunțate.
Liberalul Ciucă va mări impozitele și taxele pentru restaurante, dividende și sucuri
- TVA crește de la 5% la 9 % pentru industria Horeca
- TVA crește de la 9 la 19% pentru băuturile carbogazoase cu zahăr
- Impozit de 40% la jocurile de noroc
- impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%
- scutiri de impozit pt salariile din agricultură și construcții va fi până la 10.000 de lei (în prezent pragul de scutire este de 30.000 de lei)
Premierul a ținut să explice de ce a ales compenseze prețul la pompă pentru carburanți cu doar 50 de bani:
„A trebuit să ne asumăm această decizie cu precauție. Nu vom face nimic care să pună în pericol stabilitatea țării. Această decizie a fost luată în baza unei analize. Trebuie să analizăm foarte bine comunicarea: ne vom trezi în fața unui val de așteptări pe care nu-l vom putea satisface. Tot ce facem, facem ținând cont de realitatea resurselor”.
Premierul a anunțat ulterior că liberalii nu renunță la cota unică și nici nu sunt de acord cu suprataxarea. El a precizat îsă că vor fi eliminate o serie de excepții privind fiscalitate. Excepțiile la care se referă privesc creșterea TVA la băuturile carbogazoase cu zahăr și impozitul la jocurile de noroc.
Întrebat despre taxa de solidaritate, el a spus că nu crede că e nevoie de a veni cu impozite noi. „În programul de guvernare nu există o astfel de asumare (introducerea taxei de solidaritate – n.r.)”, a spus el.
PSD dorește o reformă a sistemului fiscal
Noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici pentru respectarea principiilor de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România.
Propunerile fiscale ale PSD pentru venituri echitabile; vizate pensiile speciale, salariile bugetare mari:
1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.