Prețurile în creștere la energie provoaca o inflație galopantă în Europa

by | 12 Sep 2022 | Politică

Europa suferă de o inflație de peste 9%, cu Estonia, Letonia, Lituania, România, Țările de Jos și Slovacia de peste 13%.

Există o mare incertitudine în jurul inflației: a atins apogeul, după cum ni se transmite sau va continua să crească? De parcă această incertitudine nu ar fi suficientă, există un flux nesfârșit de știri tulburătoare, legate de energie: noul prim-ministru britanic ia în considerare o „înghețare” a facturilor la energie;  parlamentul suedez doar a scapăt de panică companiile electrice;  președintele francez prezice „sfârșitul abundenței”;  o companie germană de îngrășăminte a anunțat oprirea producției din cauza costurilor exorbitante ale energiei.

Fabrică germană de îngrășăminte stopează producția din cauza creșterii prețului la gaze

Inflația provoacă tulburări economice, care provoacă incertitudine, iar incertitudinea este otrăvitoare economiei. Este un catalizator al instabilității politice – ceva ce clasa conducătoare urăște. De ceea vor face orice cred ei că este necesar pentru a potoli instabilitatea. Asta nu înseamnă neapărat că vor răspunde în așa fel încât problema de bază – în acest caz inflația ridicată – să fie rezolvată. Când politicienii stau cu spatele la zid, când trebuie să acționeze, ei își protejează întotdeauna mai întâi supraviețuirea politică pe termen scurt. Găndirea lor este simplă: ok, este inflație hai să compensăm niște prețuriri, să acordăm câteva stimulente sau să plafonăm prețurile. Nu se merge pe firul problemei de a se cerceta cauzele inflației; poate a fost provocată de închiderea afacerilor datorată blocajelor Covid; poate de războiul din Ucraina la care avem și noi, europenii, o vina și pe care, se pare, nu-l vrem așa curând încheiat; poate de anunțurile bombastice de tranziție rapidă către energia verde care a determinat o stopare a investițiilor în exploatările petroliere (de deschidere a noi puțuri petroliere); poate că panourile solare și turbinele eolienele au fluctuații mari în producerea de curent electric (soare și vânt ioc).

Nu războiul din Ucraina este cauza principală a crizei energetice din Europa

Din păcate, acest lucru înseamnă că noi oamenii am putea fi nevoiți să ne protejăm singuri împotriva efectelor paralizante ale inflației ridicate. Un punct de plecare esențial al unei astfel de politici de tip „do-it-yourself” este să înveți cât mai multe despre ce este inflația și originea ei. Un fel de mobilă de la IKEA-a pe care trebuie să o asamblezi acasă. Clar că vom ajunge la o strângere a curelei dar nu pentru că am facut un împrumut nerentabil sau ne-am pierdut locul de muncă ci pentru că cei care conduc Europa (a se citi SUA) nu vor să accepte că au luat decizii pripite, fie ca a fost vorba de Covid, fie de razboiul din Ucraina.

Etichete: inflație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading