Premierul Ucrainei: Vom adera la UE în doi ani

by | 3 Feb 2023 | Politică

Înaintea summitului UE-Ucraina foarte așteptat de săptămâna aceasta, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat pentru Politico că se așteaptă ca țara sa să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene în doi ani.

Într-un interviu recent, premierul ucrainean a discutat calendarul său pentru aderarea la UE. „Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani”, a spus el. „Așadar, ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă prealabilă a negocierilor.”

Dar, spre deosebire de speranțele mari ale Kievului, oficialii UE încearcă să păstreze calitatea de membru al Ucrainei ca un concept mult mai îndepărtat. Prin urmare, gestionarea așteptărilor ucrainene și furnizarea unui calendar mai precis va fi probabil sarcina principală a delegației UE în timpul summitului. „Așteptările sunt destul de mari la Kiev, dar este nevoie să se îndeplinească toate condițiile pe care le-a stabilit Comisia”, a declarat un înalt oficial al UE pentru Politico. „Este un proces bazat pe merit”, a adăugat el.

Potrivit președintelui francez Emmanuel Macron, ar putea dura zeci de ani pentru a finaliza procesul de aderare. Majoritatea celorlalți lideri ai UE – deși nu discută – sunt de acord cu evaluarea sa. Oricât de special ar fi cazul Ucrainei, este mult de făcut înainte ca aceasta să poată adera la UE, așa cum arată în mod clar coada țărilor candidate (Turcia, Serbia, Muntenegru sau Bosnia), unele așteaptă aprobare de mai bine de douăzeci de ani.

Problema aderării rapide a Ucrainei este una delicată. Unii oficiali consideră că Uniunea Europeană poartă o responsabilitate specială față de Ucraina, deoarece protestul pro-UE din Piața Maidan din 2014 poate fi privit ca punctul de plecare al conflictului sângeros de astăzi. Printre ei pare să fie Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a spus că Ucraina este „singura țară în care oamenii au fost împușcați pentru că s-au înfășurat într-un steag european”.

În timp ce cei mai apropiați aliați ai Kievului, cum ar fi Polonia și statele baltice, susțin acordarea Ucrainei de membru deplin cât mai repede posibil, văzând-o și ca o victorie strategică împotriva Rusiei, alții din UE sunt mai sceptici cu privire la viteza cu care Ucraina implementează reformele atât de necesare necesare pentru aderare. Câteva state membre sunt îngrijorate de impactul financiar al unei aderări grăbite, deoarece Ucraina sfâșiată de război va prelua cu siguranță majoritatea fondurilor de coeziune care altfel ar fi fost îndreptate către economiile din bloc.

Poate că cele mai presante reforme pe care Ucraina ar trebui să le implementeze pentru o inscriere de succes la aderare se referă la nivelul ridicat de corupție al țării. La începutul acestei luni, doi viceminiștri au fost dezvăluiți din cauza scandalurilor legate de profitul făcut în contractele de achiziții publice în vreme de război. Dar premierul Shmyhal este încrezător că Kievul va aborda problema rapid și eficient. „Din păcate, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom dezrădăcina ”, a spus el, adăugând că Ucraina are „o abordare cu toleranță zero față de corupție”.

Etichete: Ucraina | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading