N-au trecut decât4 luni de la debutul campaniei de vaccinare și vedem că de fapt oamenii cei mai afectați de COVID, bătrânii si bolnavii cronic nu au fost deloc o prioritate pentru Guvernul României. La noi prioritatea pare ca a fost pentru politicieni, speciali, militar, sportivi, presa, tv și valoroasele lor rude. Dacă cei în nevoie au reușit sa obțină singuri informații care să-i convingă să se vaccineze și să prindă și loc, e numai meritul lor. Campania de informare a fost sub orice critică: fără informații pe întelesul oamenilor, spoturi în care oamenii nu se purtau ca oamenii ci ca roboții, total necredibil. N-au existat conferințe de presă credibile cu prezentarea informațiilor sigure de vaccinare, cu răspunsuri pertinente la întrebările oamenilor.
Poate nu știți dar Președintele Iohannis s-a vaccinat pe 15 ianuarie, Premierul României Florin Câțu (49 ani) s-a vaccinat în 16 ianuarie iar Cancelarul Germaniei Angela Merkel (66 ani) s-a vaccinat pe 17 aprilie.
Preşedintele Comitetului naţional de vaccinare SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, luni, că se ia în calcul schimbarea modalităţii de programare “cel puţin” pentru centrele de imunizare din mediul rural, deoarece pentru o bună parte din populaţia din această zonă platforma “nu este uşor accesibilă”.
“Pentru persoanele respective, care nu cred că sunt foarte puţine, ţinând cont că vorbim de circa 50% din populaţia României care trăieşte în mediul rural, trebuie să găsim alte metode pentru a ajunge să se vaccineze şi anume prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul centrelor mobile de vaccinare şi prin creşterea accesului la vaccinare în centrele deja fixe. Ne gândim din ce în ce mai mult la schimbarea modalităţii de programare cel puţin pentru centrele care sunt în mediul rural şi anume să existe chiar posibilitatea de adresare directă la centrul de vaccinare sau printr-o anunţare prin intermediul telefonului. Să se sune, să îţi faci o programare în centrul respectiv, dar care să fie mult mai uşor şi să nu fie condiţionată. Să sune, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi să se prezinte la centrul de vaccinare. Pentru că, într-adevăr, platforma ne ajută foarte mult şi colegii de la STS au muncit extrem de mult în toată această perioadă şi sub presiunea timpului întotdeauna, însă cred că pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales cei vârstnici, cei vulnerabili această platformă nu este uşor accesibilă”, a explicat el, la Digi FM.