Privind istoricul Comisiei Europene în ceea ce privește combaterea pandemiei, s-ar putea să fiți iertat că ați crezut că s-ar putea să fi mușcat mai mult decât poate mesteca cu cea mai recentă propunere pentru un document de vaccinare.
Poate suna bine pe hârtie, dar există nenumărate îngrijorări cu privire la planurile Comisiei Europene pentru un pașaport de vaccin
Comisia Europeană dorește să elibereze un certificat, denumit Digital Green Pass, care să permită persoanelor care au fost vaccinate să călătorească și să circule mai liber. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a scris luni pe Twitter că „Digital Green Pass ar trebui să faciliteze viața europenilor. Scopul este de a le permite treptat să se deplaseze în siguranță în Uniunea Europeană sau în străinătate pentru muncă sau turism”.
Ea a spus că planul va fi lansat mai târziu în această lună.
We'll present this month a legislative proposal for a Digital Green Pass. The aim is to provide:
•Proof that a person has been vaccinated
•Results of tests for those who couldn’t get a vaccine yet
•Info on COVID19 recoveryIt will respect data protection, security & privacy
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 1, 2021
Țările din sudul Europei, precum Grecia și Cipru, ale căror economii depind în mare măsură de sectorul turismului, au fost în spatele impulsului pentru un astfel de certificat, în timp ce încearcă să-și revigoreze industriile turistice.
Se așteaptă să dureze cel puțin trei luni pentru a crea un sistem viabil, atât din punct de vedere tehnic, cât și logistic. Și de aici încep problemele.
Pentru Europa, planurile actuale par a fi ca aproximativ 70% din populația UE să fie vaccinată până la sfârșitul verii. În prezent, doar 6% din populația UE a fost vaccinată.
Potrivit Comisiei, domeniul de aplicare al certificatului va depăși documentarea stării de vaccinare și va include istoricul medical mai larg al unei persoane. “Vom analiza, de asemenea, alte categorii de informații pentru a evita discriminarea cetățenilor, cum ar fi rezultatele testelor și declarațiile de recuperare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand.
Preocupări etice și de confidențialitate
Se așteaptă ca un punct principal să fie problema standardelor etice și a problemelor de confidențialitate.
„O preocupare etică centrală este să stabiliți mai întâi pe cine ați exclude dacă ar fi introduse certificate. Există anumite persoane care nu sunt capabile să aibă vaccinuri din motive medicale, cum ar fi cele cu alergii sau femeile însărcinate. În unele țări, anumite minorități etnice sunt mai vaccinate ezitant, ceea ce ar însemna că acest grup ar putea fi exclus din greșeală “, spune Melinda Mills, directorul Centrului Leverhulme pentru Științe Demografice de la Universitatea din Oxford.
Un raport realizat în colaborare de Mills și publicat de grupul SET-C (Știința în situații de urgență: COVID-19) de la Royal Society subliniază o multitudine de probleme care trebuie abordate înainte de a putea fi pus în aplicare un sistem viabil.
Unul dintre ceilalți autori principali ai raportului, Chris Dye, profesor de epidemiologie la Departamentul de Zoologie din Oxford, subliniază în raport că, deși s-au făcut unele progrese în ceea ce privește problemele etice, de confidențialitate și tehnice, există un drum lung de parcurs.
„S-au înregistrat progrese uriașe în multe dintre aceste domenii, dar nu suntem încă în cea mai bună poziție de a folosi pașapoartele de vaccin. cât va dura imunitatea “, a scris el.
Pentru a evita capcanele și a repeta greșelile din trecut, Comisia ar trebui să definească și să clarifice parametrii legali și etici ai utilizării sale, spune Mills.
“O preocupare etică centrală este să determinați mai întâi pe cine ați exclude dacă ar fi introduse certificate. Există anumite persoane care nu pot avea vaccinuri din motive medicale, cum ar fi cele cu alergii sau femeile însărcinate. În unele țări, anumite minorități etnice sunt mai multe vaccinul ezitant, ceea ce ar însemna că acest grup ar putea fi exclus din greșeală.”
Apoi, există ramificațiile legale. Pașapoartele pentru vaccinuri vor conține informații personale sensibile, astfel încât trebuie să existe parametri clar definiți, cum ar fi limitarea scopului și minimizarea datelor.
Protejarea datelor de sănătate este o componentă cheie a mandatului Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a proteja confidențialitatea persoanelor, dar și de a atenua împotriva dezavantajelor legate de statutul de vaccin al unei persoane, cum ar fi vârsta, etnia sau sexul. Cerințele legale privind protecția datelor și confidențialitatea trebuie luate în considerare în ceea ce privește respectarea vieții private, care include protecția informațiilor personale de sănătate și a datelor biometrice.
Dar discriminarea?
Acest lucru ar putea deschide următoarea cutie de viermi. Vaccinarea este voluntară – deci ce înseamnă asta pentru cei care nu vor, nu au apucat sau nu pot fi vaccinați din motive medicale?
CEDO recunoaște dreptul la egalitate și garantează împotriva oricărui tip de discriminare. Există îngrijorarea că pașapoartele de vaccin ar putea afecta această protecție dacă exclud structural un segment al populației. Unul dintre argumente, subliniat, de asemenea, de Consiliul German pentru Etică, este acela că un permis de vaccinare ar putea exacerba dezavantajele structurale și ar putea duce la stigmatizarea socială, în special în mediile de lucru.
„Unele țări analizează dacă angajatorii pot lua sancțiuni împotriva celor care nu sunt vaccinați sau dacă este de datoria lor de a-și proteja rezidenții, clienții și angajatorii. Există, de asemenea, întrebări cu privire la motivele pe care oamenii le pot refuza în mod legitim. din motive medicale, credințe religioase, dar și politice “, spune Mills.
Planul de vaccinare a 70% din populație se intinde pana în 2023. Deci, teoretic doar cei aleși pot avea pașaport de vaccinare deci o viața privilegiata. E asta acceptabil? Poate e doar dezirabil.