Oprirea vaccinării cu AstraZeneca în Europa – precauţie sau război politic?

by | 11 Mar 2021 | Politică

9 ţări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

9 ţări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, şi anume Danemarca (joi), urmată de Italia şi Norvegia, respectiv Austria (duminică), urmată de Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia şi Islanda după ce în unele ţări au apărut cazuri de cheaguri de sânge şi s-au raportat şi decese. În măsura în care nu s-a stabilit deocamdată o relaţie cauzală între aceste cazuri şi vaccin, nu este clar dacă e vorba de efecte adverse, dacă acestea ar fi legate de un anume lot de vaccin sau dacă e doar o coincidenţă.

Un milion de doze de vaccin dintr-un acelaşi lot a fost livrat în 17 ţări europene.

AstraZeneca insistă că vaccinul său este sigur

AstraZeneca a precizat că dozele de vaccin produse sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase.
Compania a arătat că “nu au existat incidente confirmate de efecte adverse serioase asociate cu acest vaccin.”

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

“Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.

Precauţie sau război politic?

Până aici nimic în neregulă. Precauția este bine-venită și specifică domeniului medical, cu precădere. Niciun efect nu este neînsemnat și trebuie de îndată raportat și cercetat.

Este de înțeles când este vorba de vaccinuri aprobate pe repede înainte, după niciun an de cercetare, fără parcurgerea tuturor etapelor de studiu specifice dezvoltării medicamentelor și dispozitivelor medicale. Adevărat? Ei bine, nu! Oprirea vaccinării s-a produs doar în cazul vaccinului AstraZeneca nu și în cazul Pfizer.

Fără prea multe comentarii, va las să vedeți singuri cum au decurs lucrurile în cazul numeroaselor morți raportate după vaccinarea cu Pfizer, cazuri în care anchetele s-au desfășurat fără oprirea vaccinării sau retragerea loturilor de vaccinuri. Firește, toate anchetele medicale au conchis că decesele nu sunt cauzate de vaccin.

În cazul AstraZeneca, la primul deces sau efect secundar grav, vaccinarea cu acest vaccin a fost suspendată și loturile au fost retrase. Anchetele s-au desfășurat și se desfășoară în aceste condiții. Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că datele arată că nu vaccinul e cauza.

Ipoteze

  • O fi o coincidență că vaccinul AstraZeneca este din Marea Britanie și de când cu Brexitul toate știrile sunt negative la adresa Londrei? Eu zic că nu. Oare tot ce e rău se întâmplă la Londra și tot ce e bun e în UE? Logică spune NU dar politica spune DA.
  • Ca o curiozitate, mai există o diferență între cele 2 vaccinuri: Pfizer este bazat pe tehnologia ARNm iar AstraZeneca este un vaccin cu vector viral, conform Comisiei Europene.

Priviți cu atenție o selecție sumară de știri despre cele 2 situații tratate diferit.

Astra/Zeneca

Austria suspendă vaccinările cu un lot de AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia.

Danemarca a oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca după cazuri de cheaguri de sânge la persoane imunizate (11 martie)

Italia suspendă vaccinările dintr-un lot de AstraZeneca, după două decese raportate în Sicilia (11 martie)

Norvegia suspendă și ea vaccinarea cu AstraZeneca/Oxford (11 martie)

9 ţări europene au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. (11 martie)

Pfizer/BioNTech

Un bărbat în vârstă de 75 de ani, din nordul Israelului, a murit în urma unui infarct la aproximativ două ore după ce a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, a confirmat Ministerul Sănătăţii (28.decembrie)

Adina Alberts: „Peste 500 de decese după administrarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, înregistrate în sistemul VAERS” (12 februarie).

Un bărbat de 45 de ani din Argeș a ajuns la spital a doua zi după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer. (4 martie)

În Germania, unde au fost injectate peste 800.000 de doze, Institutul Paul Ehrlich a anunțat că analizeaza decesele a 10 persoane, care au avut loc la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19. (17 ianuarie)

Norvegia a înregistrat 33 de decese în rândul persoanelor în vârstă care au primit prima doză de vaccin, potrivit ultimei evaluări a autorităţilor.

Prima persoană care a primit vaccinul anti-COVID, în Elveția, a murit. (30 decembrie)

Germania nu a suspendat campania de vaccinare la nivel național; Belgia nu a întrerupt sau amânat vaccinarea, ci analizează o potențială schimbare a strategiei de vaccinare.

Efecte

Și pentru că efectele vor fi de reticență în prvinta vaccinului AstraZeneca, apar și primele încercări de îndreptare a greșelii făcută prin exagerarea deciziilor dar și prin senzaționalizarea raportării informațiilor către public.

Cinci lucruri de ştiut despre vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca: Nu există riscul unor tromboze mai puternice

EMA recomandă în continuare administrarea vaccinului AstraZeneca: Incidența cheagurilor de sânge după inoculare nu este mai mare decât în rândul populației generale

Agentia Europeana a Medicamentului recomanda in continuare vaccinarea cu AstraZeneca: “Nu exista indicii privind tromboza”

Iar la final am sa pun și prețurile la vaccinurile cunoscute in UE (surse – Forbes, Observer).

Moderna: 25$ / doză
Pfizer-BioNTech: 20$/doză
Johnson & Johnson: 10$ doză
AstraZeneca: 4 $/doză
Prețurile pot varia in funcție de cantitate și de contractele negociate.

Etichete: AstraZeneca

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading