Nici nu știi ce e mai grav, că niște politicieni orbiți de idealurile eco progresiste blochează o lege la CCR care ar fi contribuit la independența energetică a României sau că acum se scuză că au făcut-o ca și cum nu e mare lucru.
Hidrocentrale începute cu 20-30 de ani în urmă și finalizate în proporție de 90% sunt blocate de ani de zile de activiști de mediu și acum de reprezentanții lor în Parlament, USR, deși sunt aproape gata și pot fi puse în funcțiune pentru furnizarea energiei electrice, Motivul? Au fost construite într-o zonă declarata ulterior începerii contrucției, zonă protejată Situl Natura 2000. Acum sunt alte condiții pentru finalizare.
USR a contestat la CCR legea care permitea finalizarea acestor hidrocentrale și alocarea la schimb a altor terenuri similare ca aspect și biodiversitate în alte zone pe motiv că distrug natura deși în mod logic, natura deja a fost distrusă prin construirea acestor hidrocentrale. Oriune ai construi ceva, distrugi natura. Daca faci un parc eolian sau un câmp plin cu panouri solare, distrugi natura.
PSD, inițiatorul proiectului, spune într-un comunicat că demersul USR nu ar contribui cu nimic la protecția mediului din zonele respective, acele hidrocentrale existând deja în ariile protejate, „unele dintre ele fiind construite în proporție de peste 90%”.
„Contestarea la CCR de către USR a legii PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate este un demers iresponsabil, irațional și profund anti-național. Invocând tot felul de chichițe de mediu, inconștienții de la USR nu fac altceva decât să favorizeze creșterea gradului de dependență energetică a României față de Federația Rusă, ceea ce contravine eforturilor întreprinse la nivelul întregii Uniuni Europene.”
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus de curând la o emisiune la Antena 3 că marea responsabilitate pentru faptul că acele hidrocentrale nu sunt gata e la cei care au guvernat în zona de energie şi cei care au avut prim-miniştri în aceşti ani, nu USR.
Presat de gazda emisiunii, Mihai Gâdea, Ungureanu și-a asumat vina întârzierii proiectului de lege.
„Marea responsabilitate pentru că, la această oră, acele hidrocentrale nu sunt gata sunt la cei care au guvernat în zona de energie și cei care au avut prim-miniștri în acești ani. Nu USR. Responsabilitatea mea și greșeala mea… mi-o asum. Eu nu ar fi trebuit și nici colegii mei să semnăm. (…) Am spus un lucru foarte clar: a fost o greșeală că am semnat această contestație și de această greșeală ne-am dat seama unii dintre noi de abia după ce această chestiune a fost discutată astăzi. I-am întrebat pe colegii mei: Măi oameni buni..
Știți cum e? Vine de la Senat cineva și spune: cutare proiect este plin de ilegalități, pentru că vor să distrugă unii mediul. (…) Doamna Prună, care se ocupa de zona asta de energie, a avut o problemă mare în familie și nu a fost la momentul la care am strâns semnăturile, nu a fost să ne consilieze, pentru că ne-ar fi spus să nu semnăm asta. Doamna Prună nu este pe lista semnatarilor.”
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major și de siguranță și securitate națională și urmează să fie puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2025.
USR a contestat legea la CCR și acumproiectul s-a întors în Parlament pentru completări. Rămâne de văzut dacă legea va trece la vot până la urmă.