Și pentru că ne-a trecut și pofta de Schengen, ne-am întors fiecare la locul nostru, în genunchi în fundul clasei. Vom aștepta și pe viitor un colț de pâine uscată de la europeni sau ne vom face singuri o brutarie?
Cu așa o clasă politică, ce n-a cerut niciodată în UE ce i se cuvine, ci doar s-a ploconit, ce n-a avut pumni să dea în masă, ce n-a cerut nimic la schimb ca să dea un vot, ce a urmat mereu recomandarea Comisiei pentru a vota la comun, ce să primești? Dacă nimeni nu te respectă sau nu-ți știe de frică, cine să te asculte?
Acum asistăm la un concurs de vărsare de lacrimi de crocodil și bătut din picior între politicieni, însă mâine vor uita cu totții și se vor alinia noului subiect la modă iar noi vom rămâne umiliți la coadă, afacerile se vor lupta pentru resturile rămase de la masa Schengen iar Europa va șterge un nou cuvânt din vocabular: dreptate.
Reacții ale politicienilor români și străini
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vădit supărat și consternat a spus că e o seară grea pentru el și pentru toti românii după veto-ul dat de Austria la intrarea României în Schengen. Sigur a sperat până în ultima clipă că însemnăm ceva în Europa. Ha!
“E un gust amar și un sentiment de umilință a românilor. E un eșec al dreptei europene, și al Comisiei Europene. Comisia a făcut recomandarea de vot. Am îndeplinit toate condițiile.
Este o rupere de logică între ceea ce declarăm, în cadrul UE, şi ceea ce facem. Cred că vor trebui să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european, în primul rând, unde şi România ca şi Austria are un drept de veto. România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi făcut o nedreptate, ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru şi nu a venit cu un drept de veto în ceea ce priveşte Croaţia.”
Ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un ”protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen. MAE amenință că veto-ul ”va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale”, adică ne răzbunăm noi și le mai dăm aproape moca câte ceva.
“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.
MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022…”
Klaus Iohannis n-a fost în stare sa dea ochii cu românii, nici măcar din televizor, așa că ș-a pus scribul să încropească 3 cuvinte cică de ocară probabil pe drum la ski în Austria:
“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.
România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.
Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic…”
Ministrul Economiei, Florin Spătaru părea foarte supărat și zicea că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, neintrând în Schengen, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiţii de mult timp dar ei ne-au ținut pe loc. Cred că vrea niște despăgubiri de la
“O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen.
Vorbim de o pierdere anuală. Vreau să vă spun că o decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment.
Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp. Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia, România, are nevoie de aceste fonduri.”
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, Suedia, a declarat joi, la Bruxelles:
“Sunt convinsă că vom obţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen în timpul acestui mandat şi aceasta va fi prioritatea mea.”
Roberta Metsola, șefa Parlamentului European:
“Sunt foarte dezamăgită după amânarea aderării la Schengen pentru România și Bulgaria.”
Lucian Bode, ministrul de interne, după veto-ul Austriei:
“Rusia e pe cale să se mai bucure încă o dată pentru o nouă nedreptate făcută României. Austria a aderat la declarația comună a Forumului de la Salzburg în 16 noiembrie, declarație ce arăta sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Ulterior, în 18 noiembrie a anunțat că nu mai susține aderarea Romțniei. E o decizie profund injustă pentru România.”
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu suspină poetic:
”Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum.
Iubesc, iubeam… Austria dintr-o mie de motive: cultura noastră comună, oamenii, pârtiile, Viena, Mozart şi multe, multe altele. Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum.
Înţeleg că politica e negociere şi compromis, dar am învăţat că nu există politică sănătoasă fără caracter. Politicieni austrieci şi nu numai, ale căror interese le vom afla sigur, au decis azi, fără un minim caracter, chiar împotriva propriilor interese. În orice caz, o analiză profundă a acţiunilor partidelor, ale instituţiilor statului implicate, rapoarte detaliate sunt acum necesare pentru a fi siguri că aderarea la Schengen va fi un succes într-un termen scurt”, a menţionat ministrul Culturii.
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
“În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.
Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene…
Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm.”
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, spune că, astăzi, la începutul Consiliului, s-au făcut declarații favorabile României din partea Comisiei Europene, care “subliniază foarte clar că îndeplinim toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, că aderarea noastră va face spațiul Schengen mai sigur, mai puternic”:
“26 din 27 de state membre al Uniunii Europene susțin România. Cazul Austriei nu este un semn de putere, ci unul de slăbiciune. Înțelegem că există o problemă migraționistă, însă, pentru a rezolva problema migrației în Austria, nu trebuie să devii eurosceptic. Migrația o putem rezolva mai bine cu toții, împreună, fiind pro-europeni, nu izolându-ne, cum am văzut făcând guvernul Austriei”, a transmis, de la Bruxelles, europarlamentarul român.
Varujan Vosganian, fostul ministru al Finanţelor, a scris pe Facebook:
La cele pe care le-am spus (nu puține) despre trântirea ușii în nasul nostru la intrarea în Spațiul Schengen, aș adăuga două lucruri:
a) România nu are politică externă. România nu e o voce în plan internațional, ci ecoul vocilor altora. Și cum să fie altfel, dacă politica noastră externă e condusă de un președinte care se comportă mai degrabă ca un vătaf al Partidului Național Liberal și care, ca orice vătaf, are și el stăpânii lui, și de un ministru de externe, un diplomat de mâna a doua, care ar fi bun de secretar de stat dacă ar avea ca șef un ministru cu inițiativă și personalitate, adică exact ceea ce dânsului îi lipsește?
b) Că România îndeplinește criteriile de aderare, e limpede. Că aderarea s-a negociat ca la iarmaroc, ca la tarabă, e iarăși limpede. Olanda multă vreme n-a fost de acord și, brusc, a fost de acord. Austria multă vreme a fost de acord și, brusc, n-a mai fost de acord. Și atunci ne întrebăm, ce a cerut Olanda și, precum se vede, până la urmă i s-a dat, și ce a cerut Austria și până la urmă nu i s-a dat?
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a criticat politica externă a României, după ce țara noastră a ratat din nou accederea în Schengen.
”Instituția care, în opinia mea, ar trebui în momentul de față să încerce o reformulare, resetare, e formula clasică, în primul rând a strategiilor de politică externă, ar trebui să fie Parlamentul.
Şi cred că în acest moment este nevoie de o dezbatere în cadrul Parlamentului în legătură cu liniile, cu orientarea politicii externe.
Pentru că este clar că în această perioadă practic are loc o schimbare enormă de linii geostrategice, iar România este cumva cuprinsă între zone de extindere.”
Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a declarat:
“Să fii cancelar, să fii ministru de intrerne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (…) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni.”
Fostul premier Ludovic Orban susține că votul Austriei și Olandei împotriva aderării Românei la Schengen este și rezultatul “unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”.
“Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis.
Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci.
Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României. Susțin și eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.
“Olanda nu a votat împotriva noastră, a votat doar Austria, într-un mod incalificabil. Din momentul acesta îi rog pe români şi autorităţile statului să acţioneze în consecinţă. Doresc ca toate companiile de stat, începând cu Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica, şi toate companiile care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să închidă de urgenţă conturile şi cardurile bancare.
Ceea ce a făcut Austria astăzi este o sfidare la adresa României, a bunelor relaţii ale României, iar cancelarul Karl Nehammer şi ministrul Gerhard Karner şi-au izolat ţara într-un mod incalificabil. Au venit cu argumente false, au minţit, au afirmat că au fost în ultimii ani presiuni pe firmele Schweinhofer şi OMV.
Este o minciună sfruntată, nu a fost nicio presiune asupra companiilor austriece, din contră. Au afirmat că suntem ruta Balcanilor de Est, de unde ajung zeci de mii de refugiaţi în Austria. Este o minciună. Nu au ajuns pe rutele din România decât 1.400 de refugiaţi, toţi controlabili, pe care am acceptat să-i primim înapoi.
Au afirmat că o bună parte dintre afganii şi indienii care sunt pe teritoriul Austriei au intrat prin România, le-a arătat prin cifre confirmate de Frontex că nu s-a întîmplat acest lucru. În acest moment, Austria s-a plasat împotriva intereselor României”, a spus europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.