Din scandalul din coaliția de guvernare aflăm că restricțiile din pandemie au fost stabilite după ureche

by | 16 Apr 2021 | Politică

„A fost nevoie să moară oameni ca să aflăm că am fost „trișați” cu datele din pandemie și că restricțiile ne-au fost impuse sau ridicate în funcție de bunul plac al decidenților politici”.

Asta ne-ar fi spus președintele Iohannis, dacă ar fi intervenit public după izbucnirea scandalului dintre premier și ministrul Sănătății și dacă, desigur, la guvernare s-ar fi aflat PSD.

În urma acuzațiilor reciproce din coaliția de guvernare, dintre PNL și USR-Plus, opinia publică a primit confirmarea a ceea ce era pus mai demult la îndoială, respectiv trunchierea datelor raportate de oficialități cu privire la evoluția pandemiei. Nici nu ar fi avut cum să existe un nivel ridicat de încredere atâta timp cât, din capul locului, Guvernul a sacrificat principiul transparenței, în schimbul controlului total asupra informațiilor difuzate. Încă de la înființarea așa-numitului Grup de Comunicare Strategică de la care ne vin datele despre pandemie, Guvernul a refuzat tot timpul să prezinte oficial componența grupului. Cum am putea avea încredere atunci într-o entitate fără chip?

Datele raportate au fost falsificate din interese electorale

După primele ciocniri dintre premierul Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, am aflat că incidența după care se introduceau anumite restricții a fost calculată „inovativ” înainte de alegeri. Deci, deliberat, Voiculescu a indicat interesul electoral pentru care au fost omise mai multe informații despre evoluția pandemiei.

Vlad Voiculescu, 24 martie: „Felul “inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa; 2) din calculul incidenței la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile. Astea sunt “artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât.”

Criteriile pentru introducerea restricțiilor au fost „vagi”

Ordinul publicat în Monitorul Oficial de fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, fără știrea premierului, a fost picătura care a umplut paharul discordie dintre PNL și USR-Plus. În tentativa de a-și apăra colegii de partid, președintele USR-PLUS, Dan Barna, ne-a spus, nici mai mult, nici mai puțin că toate restricțiile și obligațiile impuse până atunci cetățenilor au fost stabilite pe baza unor criterii „vagi” și lipsite de claritate și obiectivitate. Mai simplu spus, după ureche! Sau după bunul plac ori după interesul politic al celor din Guvern, după cum acuzase anterior Vlad Voiculescu. Adică, toate asigurările date anterior de autorități că în spatele acestor restricții există o fundamentare științifică foarte exactă  nu au fost decât povești de adormit copiii.

Dan Barna 13 aprilie – „Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicatori foarte vagi – calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care a făcut posibilă situația de la Timișoara. Modificările stabilesc indicatori foarte clari. (…) Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta.”

Raportări haotice ale mortalității.

Potrivit unui clasament realizat de Financial Times, România se află în top 10 mondial în ce privește „mortalitatea în exces” în timpul pandemiei. Acest indicator (excess deaths) include toate decesele provocate de starea de criză dintr-o pandemie, cum ar fi, de exemplu, pe lângă decesele COVID și moartea unor pacienți cronici care nu au mai avut acces la tratamentul medical din cauza închiderii spitalelor pentru publicul larg. Nici la mortalitatea strict din cauza COVID nu stăm mult mai bine – România este pe locul 29 din cele 221 de state monitorizate de worldmeters.info în ce privește numărul de decese la 1 milion de locuitori. Asta însă e pe baza datelor raportate oficial de fiecare stat. Or, aflăm de la fostul ministru Voiculescu că, în realitate, România a raportat mai puține decese decât ar fi trebuit, ceea ce înseamnă că situația este mult mai rea decât se vede din cifrele oficiale.

Vlad Voiculescu 16 aprilie: “Avem un ministru interimar al Sănătății, care este şi prim-ministru (…). O să îl rog pe dl ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm, dar investigaţia pe care am început-o ne arată că există diferenţe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale. Există indicii că sunt diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”.

Nici măcar vaccinarea nu merge bine

Ne-o spune chiar vicepremierul României, Dan Barna care susține că în această privință România a înregistrat o contraperformanță generalizată, iar premierul Cîțu ar fi fardat, prin omisiune, această realitate îngrijorătoare. În momentul de față, numărul zilnic de doze efectuate depășește cu mult numărul persoane care se înregistrează pentru vaccinare. Este de așteptat ca într-o săptămână să fie epuizat cu totul numărul celor care se află pe coada de așteptare. România e pe locul 4 în UE la ponderea persoanelor care au primit ambele doze, dar suntem pe locul 25, la numărul total de doze efectuate. Asta înseamnă că o mare parte din ceea ce se mai vaccinează acum sunt rapeluri, în timp ce numărul noilor înscriși a scăzut semnificativ, ceea ce face ca obiectivele anunțate cu elan de premierul Cîțu de a vaccina 5 milioane de persoane până la 1 iunie și 10 până la 1 august sau chiar până la finalul lunii septembrie devin din ce în ce mai iluzorii

Dan Barna, 14 aprilie – Campania de vaccinare este coordonată direct de către premierul României, campania de vaccinare este decisă de către premierul României și faptul că suntem pe unul din ultimele locuri, 25 din 27 la nivelul Europei, în condițiile în care am pornit foarte bine și am fost în primele zile sus, nu arată nici performanță și nici înțelepciune strategică

Cine răspunde pentru datele false?

În Codul Penal există infracțiunea de comunicare de informații false, reglementată la art. 404

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. (ART. 404, COD PENAL).

Or, pandemia și în general comunicarea autorităților în situații de epidemie au fost deja introduse în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Ceea ce înseamnă că persoanele care au difuzat informații false despre pandemie, având cunoștința că sunt false, poartă o răspundere directă.

După atacurile publice ale USR-Plus împotriva lui Cîțu, organele de anchetă ar fi trebuit să se autosesizeze pentru că toate aceste  acuzații vin partea unor oficiali ai Guvernului, respectiv vicepremierul Dan Barna și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading