Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni, pe pagina de Facebook a Guvernului, aprobarea de către Comisia Europeană a unor ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro pentru companiile mari consumatoare de energie, ceea ce le va permite să primească ajutor pentru creșterea competitivității lor.
Potrivit postării premierului, aceste companii se află într-o situație dificilă deoarece din 2022 costurile cu emisiile lor de gaze cu efect de seră vor fi adăugate la facturile lor de energie electrică. Premierul a anunțat că statul va acorda acestor companii o subvenție nerambursabilă de la bugetul Ministerului Energiei. Potrivit premierului român, acest sistem de sprijin a funcționat eficient și în perioada 2019-2021.
„Sprijinirea activităților marilor consumatori de energie este un factor decisiv în ceea ce privește creșterea competitivității acestor companii și menținerea locurilor de muncă în aceste sectoare, care contribuie semnificativ la economia românească”, a scris Nicolae Ciucă.
Potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu, România va rambursa 75 la sută din cotele de carbon din bugetul Ministerului Energiei companiilor amenințate de așa-zisa „relocarea emisiilor”. Termenul introdus în Uniunea Europeană se referă la acei mari consumatori de energie pe care proprietarii sunt așteptați să-i mute în țări „nereglementate”, fără restricții privind emisiile de dioxid de carbon, pentru a evita sarcinile suplimentare asociate cu aplicarea Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
România a oferit sprijin de 399 de milioane de lei în 2019 și 637 de milioane de lei în 2020 pentru 34 de consumatori industriali amenințați de costurile emisiilor prin asumarea parțială a sumelor cotelor de carbon.
În România, de mai multe ori (cel mai recent vineri) la București, sindicatele companiilor industriale cu cerere mare de energie au organizat demonstrații pentru protejarea locurilor de muncă, după ce – din cauza costurilor mari la energie – producția s-a oprit în mai multe locuri, iar angajații au fost trimiși. în concediu forțat. Sindicatele cer guvernului să limiteze prețul energiei electrice și gazelor.
Guvernul de la București a stabilit doar un plafon de preț pentru facturile la energie ale consumatorilor rezidențiali, instituțiilor publice și micilor afaceri până în septembrie anul viitor. În cazul marilor consumatori de energie, el a susținut până acum că ajutorul de stat ar încălca regulile pieței și că nu poate interveni cu restricții de preț pentru a proteja locurile de muncă decât dacă va obține avizul Comisiei Europene.
În declarația sa de la Bruxelles, guvernul de la București a subliniat că în România, industriile consumatoare de energie generează 6% din PIB iar relocarea acestor companii în țări terțe ar duce la pierderea a circa 200.000 de locuri de muncă (direct sau indirect). Potrivit memorandumului, în 2021, Ministerul Energiei din România a primit venituri de aproape jumătate de miliard de euro din vânzarea de cote de carbon pentru echipamentele poluante scoase din funcțiune.