Dan Barna (USR) vrea creșterea contribuției, vârstei de pensionare dar nu pentru speciali

by | 27 May 2021 | Politică

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, a declarat că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate să rămână „sustenabil” fără unele modificări, în contextul în care generațiile numite „decreței” se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate, notează Agerpres.

„Este un angajament ferm al actualei coaliții. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcția bugetară”, a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: „Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăsește în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor”.

El a explicat că „speranța de viață a crescut peste tot”. „De fapt, este o politică la nivel european, cel puțin se regăsește în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de fată, angajamentul ține doar de o nouă lege a pensiilor”, a menționat Dan Barna.

„În România este nevoie de o nouă lege a pensiilor, tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus așa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare – n.r.). Am spus că, în momentul de fată, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranța de viață, este o realitate la care ne uităm. (…) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înțelege. Din moment ce astăzi suntem în situația să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generații numite „decreței”, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a adăugat vicepremierul.

Guvernul a cuprins în Planul de Redresare și Reziliență PNRR depus la Bruxelles aceste modificări pe care vrea să le facă la sistemul de pensii fără sa se discute public sau să fie prezentate măcar câteva idei. Pensiile nu vor crește semnificativ, pensionarea anticipată este eliminată iar cele speciale nu vor fi micșorate. Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor mări.

Iată ce conține planul de redresare PNRR cu care PNL-USR s-a dus spre aprobare la Bruxelles:

1. Sistemul de pensii (trimitere în parlament în cursul acestui an)
  • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive ​​de 25 de ani.
  • Cheltuielile cu pensiile menținute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
  • Creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
  • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituția.
  • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă și o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecție este eliminat.
  • Se elimină pensionarea anticipată.
  • Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).
  • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035.
  • Sustenabilitate îmbunătățită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o alocare mai diversificată a activelor pentru a crește investițiile pe piața locală.

Concluzia: PNL-USR vor să muncim până ajungem în baston ca să fie “specialii” cât mai proaspeți la pensie (45 de ani acum, poate 40 în viitor).

Etichete: pensii speciale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading