Dan Barna, chemat la DLAF pentru a lămuri activitatea din cadrul proiectelor din bani europeni

by | 12 Mar 2021 | Politică

Campania pentru alegerile prezidențiale, la care a participat și președintele USR, Dan Barna, a fost momentul în care Rise Project a publicat un material despre afacerile acestuia pe bani europeni.

Astăzi, Dan Barna a anunțat pe pagina sa de facebook, că a fost chemat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă pentru explicații în legătură cu proiectele de incluziune socială pe bani europeni, gestionate înainte ca acesta să intre în politică.

Dan Barna: „Am primit o invitație de la DLAF pentru, și citez, “furnizarea informațiilor pe care le dețineți în legătură cu activitatea desfășurată în cadrul proiectului” aflat în verificare.

Era foarte bine dacă această invitație nu s-ar fi lăsat atât așteptată – am solicitat chiar eu acest lucru încă din campania de la prezidențiale din 2019, când s-au speculat din păcate enorm de multe neadevăruri în spațiul public.”

Prin documentarul publicat, jurnaliștii de la Rise Project suspectau că banii din acele proiecte s-ar fi scurs prin firme ”de casă”, apropiate de Dan Barna, după o metodă des întâlnită în România, atunci când vine vorba despre fonduri UE.

Sora președintelui USR, Dan Barna, a fost audiată în octombrie 2020 de Departamentul pentru Luptă Antifraudă, care s-a autosesizat și verifică proiectele derulate în trecut de firma lui Dan Barna. Anunțul a fost făcut chiar de președintele USR, care a precizat că nu are niciun dosar la DNA.

„Dacă vorbim de DLAF, care s-a autosesizat în urma anchetei Rise, o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. În momentul de faţă ştiu că sunt verificări în curs şi ştiu asta pentru că săptămâna trecută sora mea, fostele angajate de la croitoria respectivă unde a lucrat sora mea au fost invitate pentru audieri. Li s-au pus întrebările oarecum fireşti: dacă au lucrat acolo, dacă au primit toate salariile, dacă au croit, ce-au croit, dacă au cusut rochii, şorţuri… Adică au fost întrebările de verificare. Mai multe instituţii verifică activitatea mea anterioară în perioada aceasta. Inspecţia Muncii a fost, a reverificat. Deci sunt verificări în curs. Eu am toată încrederea că în perioada următoare – sper să fie cât mai scurtă – se va ajunge la un final, pentru că sper să nu se repete secvenţa din campaniile anterioare”, a spus atunci Dan Barna la EuropaFM.

Jurnaliștii de Rise Project au prezentat în 2019 într-o amplă anchetă, date și documente care arată cum proiecte sociale finanțate din fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

Câteva concluzii ale anchetei:

  • Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro
  • Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece
  • Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală
  • Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE
  • La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie

Etichete: DNA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading