Faptele
Aseară, două televiziuni de știri au prezentat, în regim de „breaking news”, imagini video din camera în care au fost depozitate voturile de la alegerile locale de anul trecut.
Inițial, România TV a indicat o persoană care manipula voturi și procese verbale că ar fi cea care acum conduce Primăria Sectorului 1. Aceasta din urmă a reacționat pe Facebook acuzând „fake news-ul” PSD, susținând sus și tare că nu a intrat în camera respectivă.
Deși în final s-a dovedit că persoana în cauză nu era Clotilde Armand, aceasta a fost totuși prezentă în alte imagini, difuzate de Antena 3, care o arată stând în pragul ușii aceleiași camere și privind activitatea din interior.
Femeia care fusese indicată inițial ar fi, se pare, Diana Anda-Buzoianu, fost consilier USR-Plus, iar de la distanță seamănă izbitor cu primărița de la S1. Deci a fost o minciună doar pe jumătate. Clotilde Armand a fost prezentă, dar nu a intrat în cameră.
Antena 3 care a prezentat imaginile cu primărița în pragul ușii o acuză acum pe Clotilde de infracțiuni.
Între timp apar alte imagini, într-o altă cameră a Biroului Electoral al Sectorului 1, unde Clotilde Armand și Dan Barna discută cu membri biroului.
Adevărul
În mod paradoxal, toată lumea a prezentat și a perceput aceste imagini ca o dovadă supremă a culpei lui Clotilde Armand în fraudarea alegerilor. Însăși negarea inițială a primăriței a întărit și mai mult această percepție. În realitate însă nu este nicio culpă. Iată ce spune Legea alegerilor locale 115/2015
Art. 98, alin. (4): “La lucrările efectuate de biroul electoral de circumscripție pot asista candidații și persoanele acreditate în acest scop, precum și persoanele prevăzute la art. 93 alin. (1).”
Prin urmare, în calitate de candidat Clotilde Armand AVEA DREPTUL să fie prezentă acolo și să asiste la activitatea biroului electoral. Faptul că a încercat să-și nege prezența sa în acele împrejurări arată însă cât de puțin cunoaște legea doamna primar de la Sectorul 1.
Chiar și doamna cu care se pare că a fost confundată, Diana Anda-Buzoianu, în calitate candidat USR-Plus pentru Consiliul Local avea voie să fie chiar în incinta în care erau depozitate voturile. Dar nu avea voie să pună mâna pe procesele verbale și pe sacii cu voturi, cum se vede în imagini. Candidații pot doar asista, dar nu au dreptul să intervină în activitatea membrilor biroului electoral.
Consecințele
Așadar, totul a fost o nebunie! O furtună într-un pahar cu apă! O agitație a ignoranților care nu au făcut minimul efort de a consulta legea înainte de a se exprima public.
Știrea nu e că doamna Armand a comis infracțiuni pentru că era acolo! Avea dreptul legal să fie acolo. Știrea e că Barna nu avea ce să caute în Biroul Electoral al Sectorului 1. El nu era candidat nici la primărie, nici la Consiliul Local al Sectorului 1, nici la Consiliul General de la Capitală. Deci el a încălcat legea, nu Clotilde Armand. Și răspunzători sunt mai mulți, începând cu președintele Biroului electoral și până la jandarmii care i-au permis să intre și să se plimbe ca la el acasă printre procese verbale și ale documente electorale. Aici trebuie făcută o anchetă, pentru că aici chiar poate exista suspiciunea de tentativă de fraudă electorală.
În rest, debandada în care fiecare, de capul lui, scotocea prin saci, scotea foi, făcea note pe ele și, în general, vânzoleala în care cei prezenți călcau la propriu în picioare voturile cetățenilor arată un tablou incredibil, un ghiveci electoral dâmbovițean, care erodează puternic încrederea cetățenilor în sistemul democratic din România.
„De ce să mai particip la alegeri, dacă votul meu este furat?”