Cîmpeanu, PNL susține că nu au fost desființate bursele dar ordinul ministerului îl contrazice

by | 15 Sep 2022 | Politică

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că sunt știri false informațiile din presă conform cărora bursele școlare au fost anulate de Ministerul Educației. Totuși, ordinul ministerului, care a fost criticat din mai multe părți, demonstrează spune altceva.

Luni, 12 septembrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede noile criterii de acordare a burselor elevilor în anul școlar 2022-2023 și care prevede că liceenii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliului nu mai primesc bursa de 200 de lei, iar elevii de clasa a V-a nu mai au dreptul să primească bursa de merit care se acorda în semestrul II pe baza notelor din primul semestru pentru că structura anului școlar prevede acum 5 module, nu două semestre.

În conferința de presă de după ședința de guvern de miercuri, Sorin Cîmpeanu a spus că elevii de clasa a V-a au dreptul la burse de studii din prima zi a anului școlar. Ministrul Educației a răspuns la întrebarea cum justifică anularea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei sociale pentru liceenii care studiază într-o altă localitate decât locul de reședință. Ministrul liberal a numit informația din întrebare știri false.

El a anunţat că elevii de clasa a V-a au dreptul să beneficieze de burse de studii, „în premieră în istoria învăţământului românesc”, din prima zi a anului şcolar. El a amintit că până acum elevii de clasa a V-a au primit doar o bursă de studiu pentru patru luni în semestrul II, iar cuantumul bursei de merit era de 200 de lei.

„În prezent, toți acești elevi de clasa a V-a primesc o bursă de studiu de 150 de lei timp de nouă luni. Ca părinte, m-aș gândi la ce este mai bine: să primesc o bursă de 200 de lei pe lună timp de patru luni, ca până acum, sau o bursă de 150 de lei pe lună timp de nouă luni, așa cum se întâmplă acum, datorită acestui decret de ministru. ”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că elevii care îndeplinesc criterii sociale, de venit, de sănătate și alte criterii vor primi o bursă socială, în plus, elevii care studiază într-o altă localitate decât locul de reședință vor primi o subvenție pentru navetă. „Nu am luat nicio bursă de la nimeni. Dacă bugetul burselor va crește de cinci ori, cred că este de la sine înțeles că elevii vor primi mult mai mulți bani, inclusiv elevii din mediul rural care fac naveta”, a explicat șeful ministerului, amintind că termenul limită pentru depunerea cererilor de bursă este 30 septembrie.

Cu toate acestea, în ordinul ministerial publicat în Monitorul Oficial, se precizează că bursele de merit se acordă numai pentru elevii claselor VI.-XII, deși până în prezent elevii de clasa a V-a au beneficiat și de o indemnizație similară în semestrul II, pe baza notelor din primul semestru.

Cîmpeanu a omis în mod deliberat faptul că, în timp ce acordarea bursei de merit, devenită inaccesibilă elevilor de clasa a V-a, depinde exclusiv de rezultate academice excelente, bursa socială poate fi acordată doar elevilor din familii cu venituri mici – care au obținut note foarte bune – unde venitul mediu pe cap de locuitor nu depaseste salariul minim de 1.500 lei. Nu întâmplător există indignare față de decizia ministerului că bursa socială pentru liceenii din mediul rural care fac naveta către alte localități a fost reziliată, în timp ce elevii de clasa a V-a vor pierde și ei posibilitatea unei burse de merit.

Măsura a fost criticată și de Avocatul Poporului în același timp decizia ministrului liberal al educației fiind condamnată și în cadrul coaliției.

Potrivit lui Maricel Popa, senator din Partidul Social Democrat (PSD), de guvernământ, desființarea burselor pentru elevii din clasa a V a va crește inegalitatea dintre educația rurală și cea urbană, contribuind, în același timp, la creșterea abandonului școlar.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading