CCR FACE DREPTATE ROMÂNILOR ÎNCHIȘI NEVINOVAȚI – Motivele pentru care a fost desființat art. 539 CPP privind piedicile în calea despăgubirilor pentru cei arestați sau deținuți, apoi achitați: „Orice acțiune a statului, chiar legală, dacă prin finalitatea ei devine nedreaptă pentru cetățean, trebuie însoțită de un remediu normativ corespunzător… Evaluarea acțiunii statului strict dintr-o perspectiva legalistă poate duce la o concluzie falacioasă în analiză constituționalității normei juridice”
Nu este suficient că despăgubirile să fie acordate doar în cazurile în care privarea de libertate în cursul procesului penal este nelegală (adică dispusă prin încălcarea normelor de procedura penală), ci ele trebuie oferite și în situațiile în care privarea de libertate este nedreaptă – fapt confirmat prin achitarea definitivă ori prin clasarea definitivă a dosarului.
Așa poate fi sintetizată Decizia nr. 136 din 3 martie 2021, prin care Curtea Constituțională a României – condusă de judecătorul Valer Dorneanu a constatat neconstituționalitatea întregului articol 539 din Codul de procedura penală, care până acum le punea piedici românilor achitați definitiv sau cu dosare clasate în calea obținerii de despăgubiri pentru arestul preventiv ori la domiciliu la care au fost supuși pe durata procesului penal.
Deși excepția de neconstituționalitate a vizat doar art. 539 alin. 2 CPP, Curtea a analizat ambele alineate ale articolului, care sună în felul următor:
(1) Are dreptul la repararea pagubei și persoană care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate.
(2) Privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanță a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi și libertăți sau a judecătorului de camera preliminară, precum și prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanței de judecată investită cu judecarea cauzei.
În decizia publicată vineri, 7 mai 2021, CCR introduce totuși două nuanțe:
- tragerea statului la răspundere pentru plata despăgubirilor că urmare a arestării nedrepte poate fi limitată dacă fostul inculpat a încercat să împiedice aflarea adevărului sau a avut o conduită nepotrivită în timpul procesului penal;
- despăgubirile pentru arestarea nedreaptă (preventivă ori la domiciliu) se pot da numai în cazurile de clasare ori de achitare în baza art. 16 alin. 1 lit. a)-d) Cod procedura penală. În cazul celorlalte temeiuri – respectiv literele e)-j) –, persoană poate solicită continuarea procesului penal, că să aibă șansă de a obține o soluție de achitare, iar pe baza acesteia să fie îndreptățită a primi despăgubiri.