A fost confirmat oficial că România își va întări forțele cu tancuri Abrams achiziționate din Statele Unite. În plus, urmează și achiziționarea de submarine pentru Marina Română.
Informația a fost confirmată de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful departamentului Ministerului Apărării responsabil cu achizițiile de arme, în podcastul săptămânal al ministerului. Potrivit acordului dintre Washington și guvernul de la București, tancurile care urmează să fie procurate vor fi dotate cu cea mai modernă tehnologie conform nevoilor armatei române.
Generalul a spus că în următoarele câteva zile, proiectul pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate pe șenile, vehicule de luptă pe șenile infanteriei, sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și două tipuri de rachete care pot fi montate pe avioanele de luptă F-16 să fie trimis spre aprobare parlamentului de la București. În plus, ar urma să fie cumpărate submarine și nave de vânătoare de mine pentru Marina Română.
„Vom trimite, de asemenea, un proiect pentru achiziționarea unui batalion de tancuri Abrams către parlament pentru aprobare preliminară”, a menționat generalul.
Deși numărul exact nu a fost stabilit, în sistemul actual un batalion este format din 54 de tancuri. Potrivit generalului, alegerea a fost făcută pentru tancul american deoarece comandamentul principal al forțelor terestre apreciază că este cel mai potrivit instrument cu capacități unice în domeniul operațiunilor pentru atingerea obiectivelor brigăzii pe care doresc să le întărească cu acest tip de rezervor.
Acordul a fost prefigurat de faptul că la expoziția de tehnologie militară pentru Apărarea și Aerospațiul Mării Negre (BSDA) din 2022, producătorul american General Dynamics a prezentat tancurile Abrams ca o opțiune potrivită pentru România precum și de faptul că General Dynamics produce de ceva vreme în România transportoarele blindate Piranha 5 în colaborare cu partenerii săi români, ale căror mitraliere, tunuri, turele și mortiere sunt fabricate în România de mult timp de companii precum ca Elbit.
România nu este singurul stat membru NATO ex-comunist care cumpără Abrams: Polonia cumpără 250 de Abrams M1A2 și 116 Abrams M1A1 recondiționate, în valoare totală de aproximativ șase miliarde de dolari. Potrivit Incicaș, la Ministerul Apărării sunt în derulare alte 40-50 de programe de achiziții de arme și echipamente. Printre acestea, el a menționat că România a semnat anul trecut un contract cu Norvegia pentru achiziționarea a 32 de avioane de luptă F-16 second hand: acestea urmează să fie livrate anul acesta și în cursul anului 2024.
Escadrilele F-16 sunt văzute ca o soluție temporară până la achiziționarea avioanelor de luptă F-35 de generația a cincea, dintre care prima escadrilă este planificată să intre în serviciu după 2030. Patru dintre cele șapte sisteme antirachetă Patriot incluse în planurile de modernizare militară a Bucureștiului au fost achiziționate până acum: două au fost deja preluate, iar sosirea celorlalte două este așteptată până la sfârșitul primului trimestru. O baterie din cele trei sisteme de lansare seriale de mare mobilitate de tip HIMARS a sosit deja în 2021, o a doua este în proces de primire, iar a treia este așteptată pentru anul viitor.
Echipamentele armatei române sunt în curs de modernizare și cu dispozitive auto-dezvoltate: printre acestea o „dronă tactică de buzunar” care îi poate ajuta pe soldați să cerceteze împrejurimile imediate în lupte de stradă. Centrul de cercetare de tehnologie militară din România a dezvoltat și o aeronavă fără pilot cu o rază de acțiune de 100 de kilometri, iar acum lucrează la o versiune capabilă de decolare și aterizare verticală.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la București a semnat contractul cu israelienii de la Elbit Systems pentru achiziționarea a șapte sisteme de avioane robotizate de tip Watchkeeper X, iar în următoarele zile poartă negocieri cu producătorul turc în vederea achiziționării Dronele de luptă Bayraktar-2, care și-au câștigat faima în războiul din Ucraina.
Despre tancurile Abrams
M1 Abrams este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat în Statele Unite ale Americii. Vehiculul este denumit după generalul american Creighton Abrams, fostul șef al Statului Major al Armatei Americane și comandantul forțelor militare americane din Vietnam din 1968 până în 1972.
A fost dat în funcțiune în 1980, iar cele trei versiuni principale ale sale au fost regularizate (M1, M1A1, M1A2). Tancul M1 Abrams a fost proiectat de Chrysler Defense și este fabricat în prezent de General Dynamics Corporation din Lima, Ohio. Corpul și turela lui Abrams sunt construite din așa-numita armură Dorchester, dar, dacă este necesar, pe ea poate fi montată și armură reactivă.
Aceasta este o armură modernă constând din straturi reactive neexplozive înclinate, fixate elastic, plasate în armura goală din oțel special călit, care reduc eficiența încărcărilor antitanc cumulate cu 90%, astfel, armura compozită internă relativ subțire este suficientă împotriva celor mai moderne rachete și proiectile cinetice. Combustibilul și muniția au fost plasate într-un loc protejat separat.
Plăcile compartimentului de muniție conțin slăbiri, astfel încât dacă, din cauza unei lovituri sau a unui alt motiv, are loc o explozie a muniției, riscul de rănire a personalului este semnificativ mai mic, deoarece energia exploziei poate scăpa în exterior. Armamentul principal al variantelor M1A1 și M1A2 (și experimentale M1E1) este tunul M256A1 cu țeava lină de 120 mm. Versiune produsă pe bază de licență a tunului cu rază lungă de acțiune Rheinmetall Rh 120 tip L/44.
Pretul unui Abrams poate varia intre 5,7 si 8,2 milioane de euro, in functie de echipament.