Klaus Iohannis a susținut declarații la finalul ședinței de la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Cu privire la pandemie și controversa creata in jurul vaccinului AstraZeneca acesta a declarat:
- Singurele metode care au fost dovedite științific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație.
- Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor și, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european.
- Până când vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui să luăm măsuri punctuale, măsuri aplicate acolo unde situația epidemiologică o impune, pentru a slăbi presiunea de pe spitale.
Dragi români, haideți să rămânem vigilenți și prudenți, iar în felul acesta să îi ajutăm, de fapt, pe cei dragi!
18 țări au suspendat vaccinarea AstraZeneca COVID-19 în timp ce sunt investigate posibilele efecte secundare.
Deși nu există încă dovezi că vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge, isteria s-a propagat ca o cădere a pieselor de domino în rândul guvernelor acestor țări.
EMA (Agenția Europeana a Medicamentului) investighează incidentele, dar a spus că nu există „nici un indiciu“, că vaccinul le-a cauzat.
Aceste țari sunt: Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, RD Congo, Irlanda, Olanda, Indonezia, Germania, Franța, Italia, Spania, Cipru, Letonia, Slovenia, Suedia, Luxemburg, Tailanda.
Cel puțin alte trei țări din UE – Austria, Estonia și Lituania – au suspendat utilizarea unui lot specific de vaccin AstraZeneca COVID-19 ca măsură de precauție după moartea unei persoane vaccinate. Lotul a constat din 1 milion de doze care au fost distribuite în 17 țări din UE, potrivit EMA.
Vaccinul AstraZeneca a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață sau utilizarea de urgență în peste 70 de țări, inclusiv în Marea Britanie și în întreaga Uniune Europeană. În SUA nu a fost încă emisă autorizație de utilizare de urgență.
OMS recomandă țărilor să utilizeze în continuare vaccinul AstraZeneca, deoarece beneficiile depășesc riscurile.