Reporterul a cărui minciună ne putea împinge într-un război mondial a fost concediat, Zelenski nu

by | 23 Nov 2022 | Fact-Check

Războiul Rusia-Ucraina ne ține în alertă de luni de zile, cu victime enorme de ambele părți, cu efecte globale de neimaginat. Totul părea intrat pe un făgaș normal, cu trupele ucrainene recucerind Hersonul și dând speranțe tuturor că poate se ajunge curând și lamasa negocierilor.

Iată însă că  lumea a intrat abrupt într-o perioadă de panică atunci când Associated Press (AP) a raportat că Rusia a tras rachete împotriva Poloniei. Două persoane au fost ucise în satul Przewodów, lângă granița polono-ucraineană, pe 15 noiembrie. Cu toate acestea, s-a dovedit că aceasta era o știre falsă.

Rachete presupus rusești căzute în Polonia: 2 morți. Rușii neagă iar Biden le dă dreptate

Racheta nu era rusă, ci ucraineană, trasă de forțele sale de apărare aeriană. Raportul AP a citat o sursă anonimă, care – șocant – s-a dovedit a fi greșită sau poate intenționat a propagat minciuna. Organizația de știri l-a concediat pe reporterul care a scris povestea neverificând și din alte surse, invocând nerespectarea standardelor editoriale.

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă, au confirmat oamenii de la organizația de știri pentru The Washington Post.

Explozia din 15 noiembrie de la Przewodow, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina, a ucis două persoane și a declanșat anxietate la nivel mondial. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o alertă de tip breaking news în care afirmă că „un oficial superior al serviciilor de informații americane a declarat că rachete rusești au intrat în Polonia, membru NATO, ucigând două persoane”.

Informația respectivă a fost incorectă. Oficialii din Polonia și Uniunea Europeană au spus ulterior că o rachetă trasă de forțele ucrainene din sistemul defensiv a deviat cursul și a aterizat peste granița Poloniei.

Dar alerta inițială AP, trimisă către mii de instituții de știri din întreaga lume, a sugerat o nouă escaladare îngrozitoare a invaziei Rusiei în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc asupra teritoriului său ar fi putut invoca un răspuns militar occidental în conformitate cu prevederile din tratat de apărare reciprocă ale organizației.

Fake news-ul mortal al lui Zelenski duce lumea în pragul războiului mondial

O zi mai târziu, AP a înlocuit articolul, publicând o notă de corecție în care se spunea că informația de la sursa sa anonimă a fost greșită și că „raportările ulterioare au arătat că rachetele sunt fabricate din Rusia și cel mai probabil au fost lansate de Ucraina în apărarea împotriva unui atac rusesc”.

Cu toate acestea, Zelenski nu s-a lăsat convis, și fericit fiind că  agăsit un bun prilej, a încercat sa tragă toată omenirea în războiul lui, nefericit, e adevărat. Isteria în mediul online nu s-a potolit nici acum, multă lume crezând fake news-ul lui Zelenski, cum ca rușii au tras racheta și polonezii, americanii, NATO mint.

Tebuie remarcat că deși presa mainstream și agențiile de presă au fost responsabile de multe ori cu răspândirea de fake news, totuși concedieri nu prea s-au făcut. E posibil să fie și altceva la mijloc. Cine știe și cui îi pasă?

Etichete: fake news

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading