Președintele Vladimir Putin dorește din ce în ce mai mult inversarea direcției Ucrainei, care în momentul de fața merge către NATO și Uniunea Europeană. Chiar dacă nu ordonă o invazie în această iarnă, el arată clar că va menține presiunea atâta timp cât va avea nevoie pentru a-și atinge obiectivul.
Liderii Ucrainei au refuzat până acum să facă compromisuri cu privire la condițiile lui Putin, iar Occidentul consideră că cererea generală a Kremlinului, o mai puternică sferă de influență a Rusiei în Europa de Est, este de neconceput. Asta lasă loc la o lungă și periculoasă luptă diplomatică care va avea o soluționare dificilă, un proces care ar putea consuma resursele și atenția occidentală timp de multe luni.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care zboară de la Moscova, la Kiev apoi la la Berlin, a afirmat că zilele următoare sunt cruciale în încercarea Occidentului de a evita războiul. Cancelarul german Olaf Scholz, în unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale de până acum, a insistat că Rusia ar suferi „consecințe de amploare” dacă ar ataca Ucraina. Putin a replicat cu se angajază să mențină „dialogul”.
Acumularea trupelor rusești la granița Ucrainei este atât de mare încât Vladimir Putin va trebui să decidă în săptămânile următoare dacă ordonă o invazie sau va retrage din trupe, spun analiștii. Dar chiar dacă va opta pentru retragere, va avea alte mijloace pentru a-și ține adversarii în joc de glezne, cum ar fi exerciții cu rachete, atacuri cibernetice sau deplasări viitoare de trupe.
„Mă aștept să avem această criză, sub diferite forme, pentru tot anul 2022, cel puțin”, a spus Andrei Sushentsov, decanul școlii de relații internaționale MGIMO, universitatea de elită din Moscova.
El a descris conflictul actual ca fiind doar primul pas într-un efort prelungit al Rusiei de a forța Occidentul să accepte o nouă arhitectură de securitate pentru Europa de Est. Scopul Rusiei, potrivit lui Sushentsov: să mențină mereu prezentă amenințarea războiului și să oblige astfel la negocieri pe care oficialii occidentali le-au evitat până acum.
Prea mult timp oamenii din Europa de Vest au fost învațați să creadă că un nou război pe continent este imposibil. În opinia lui Putin, acest punct de vedere trebuie schimbat pentru a obliga Occidentul să accepte cererile Rusiei.
Ceea ce este important, este acest suspans, acest sentiment de situație antebelică. Oamenii sunt răsfățați de o pace prea lungă. Ei cred că securitatea este un dar, ca ceva care este obținut gratuit mai degrabă decât ceva care trebuie negociat. Aceasta este o greșeală.
, a spus Sushentsov.