Premierul ungar Viktor Orbán, care a fost acuzat în mod repetat de europeni pentru că este „corupt”, a ridiculizat luni Parlamentul European după acuzațiile că unul dintre vicepreședinții de stânga a luat mită de la regimul autocratic din Qatar pentru a ajuta la atenuarea reputatiei dezastruase ale tării din peninsulă.
Într-o postare pe Twitter publicată luni, 12 decembrie, prim-ministrul Orbán a scris cuvintele: „Bună dimineața Parlamentului European”, deasupra unei fotografii din 1981 cu un grup de politicieni, inclusiv foștii președinți ai SUA, Ronald Reagan și George H.W. Bush, râzând la un cocktail.
Good morning to the European Parliament! @Europarl_EN pic.twitter.com/VYXGeSOwul
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 12, 2022
Textul scris deasupra imaginii spune: „Parlamentul European este serios îngrijorat de corupția din Ungaria”.
Lovitura premierului ungar vine în urma verificărilor anticorupție efectuate vineri dimineață, 9 decembrie, la Bruxelles, în urma carora au fost arestate patru persoane, inclusiv vicepreședintele Parlamentului European Eva Kaili (S&D) și alte trei persoane care nu au fost încă numite. Cu toate acestea, AP a raportat că printre cei care au fost arestați în timpul raidurilor s-au numărat un deputat al UE și un fost europarlamentar.
Potrivit raportului AP, în timpul operațiunii de vineri, care face parte dintr-o investigație majoră a unei presupuse campanii de influență ilegală a regimului din Qatar, autoritățile au găsit 600.000 de euro într-o locuință privată, „câteva sute de mii de euro” într-o valiză la un hotel din Bruxelles și 150.000 de euro în apartamentul lui Kaili.
În același timp, în cruciada sa politică împotriva Ungariei – menită să pedepsească statul ungar pentru că a refuzat să se încline în fața celor de la Bruxelles – Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a recomandat înghețarea a 13 miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei pentru „corupție” și pentru “statul de drept”.
În mod ironic, Comisia susține că Ungaria nu a reușit până acum să introducă reforme anticorupție care să îndeplinească standardele „înalte” ale UE. Parlamentul European, asupra căruia stângo-liberalii, din aceeași grupare politică ca vicepreședintele Kaili exercită un control masiv, a votat să nu elibereze banii datorați maghiarilor.
În septembrie, ca parte a încercării sale de a distruge guvernul ungar, Parlamentul European a declarat, într-o moțiune adoptată de parlamentari, că Ungaria „nu mai este o democrație” ci o „autocrație electorală”.
Răspunzând la știrile scandalului, europarlamentarul maghiar Balázs Hidvéghi a criticat ipocrizia deputaților stângo-liberalii într-un tweet, spunând: „Deci, în principiu [liberalii de stânga] au fabricat minciuni despre corupție în Ungaria de ani de zile, iar acum liderul lor politic, Vicepreședintele Parlamentului European este implicat în cel mai mare scandal de corupție din istoria UE. Ipocrizie la maximă!”