Potrivit cifrelor guvernului de la Moscova, veniturile Rusiei din vânzarea de gaze și petrol au crescut cu aproape o treime anul trecut, în ciuda sancțiunilor occidentale. Potrivit agenției Interfax, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că veniturile bugetare corespunzătoare în 2022 ar fi crescut cu 28% sau cu 2,5 trilioane de ruble (aproximativ 33,8 miliarde CHF) față de anul precedent.
În timpul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, gazul nu a fmai ost pompat în Europa prin conducta Nord Stream 1 de la Marea Baltică mai multe luni de zile, iar conducta Nord Stream 2 nu a fost niciodată pusă în funcțiune. Pe acest fond, exportul de gaze naturale convenționale a scăzut. Dar exportul de gaze naturale lichefiate a crescut cu opt procente, la 46 de miliarde de metri cubi.
Novak a subliniat că producția de petrol din Rusia a crescut cu 2% anul trecut, la 535 de milioane de tone, în timp ce exporturile de petrol au crescut cu 7%, în ciuda sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.
Un instrument cheie – plafonul prețului petrolului introdus de UE la începutul lunii decembrie – este puțin probabil să-și arate efectele până în acest an. Regulamentul are scopul de a forța Rusia să vândă petrol cumpărătorilor din alte țări pentru un maxim de 60 de dolari pe baril (159 litri). (SDA)
„În rezumat, aș dori să remarc încă o dată că anul trecut complexul de combustibil și energie, în ciuda tuturor dificultăților, a demonstrat funcționare stabilă, rezistență la provocările externe, capacitatea de a asigura securitatea energetică a țării noastre și realizarea potențialului de export. , inclusiv pentru formarea unei părți semnificative a bugetului Federației Ruse”, a adăugat Novak.
Vladimir Putin a transmis, joi, guvernului mai multe sarcini, inclusiv extinderea relațiilor economice externe și construirea de noi coridoare logistice, creșterea capacităților tehnologice ale economiei ruse și întărirea suveranității financiare în fața sancțiunilor impuse de țările occidentale.