Politicienii italieni i-au cerut Ursulei von der Leyen să nu intervină în alegerile italiene, după amenințarea ei uluitoare, cu doar câteva zile înainte ca cetățenii să-și aleagă noul guvern.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este acuzată de interferență electorală după ce a amenințat că va folosi „instrumente” dacă se obține un rezultat greșit la alegerile naționale din Italia, care au avut loc duminică, 25 septembrie. Ea a adăugat că aceleași instrumente sunt deja folosite împotriva Ungariei și Poloniei.
„Vom vedea rezultatul votului din Italia”, a spus von der Leyen. „Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – și am vorbit despre Ungaria și Polonia – avem instrumentele.” Von der Leyen a făcut acest comentariu în timp ce răspundea unui jurnalist după un discurs pe care l-a ținut la Universitatea Princeton din Statele Unite. Jurnalistul a remarcat că au existat candidați la alegerile italiene „apropiați de Putin” și apoi a întrebat-o cum ar reacționa UE dacă ar fi aleși.
Comentariile președintelui Comisiei UE, probabil cea mai puternică figură din orice instituție a UE, au fost întâmpinate cu șoc din partea clasei politice italiene.
Von Der Leyen făcea o referire clară la capacitatea Comisiei Europene de a reduce finanțarea statelor membre pe care le consideră că încalcă „statul de drept”, un instrument puternic pe care Bruxelles-ul îl poate folosi pentru a pedepsi orice guvern ales democratic din Europa. Chiar săptămâna trecută, comisia a propus reducerea cu 7,5 miliarde de euro a finanțării Ungariei, guvernul conservator al țării fiind de multă vreme un spin în partea UE din cauza opoziției sale față de migrația în masă și a sprijinului pentru valorile tradiționale.
Concret, von der Leyen se referăl a Giorgia Meloni care și-a dus partidulde dreapta Frații Italiei către o victoei uluitoare, iar ea va deveni prima femeie prim-ministru a Italiei., în multe privințe, nu sunt diferite de cele ale premierului ungar Viktor Orbán.
„Nu există nicio mediere posibilă. Da familiei naturale. Nu lobby-urilor LGBT. Nu violenței islamului, da granițelor mai sigure, nu imigrației în masă, da lucrului pentru poporul nostru și nu finanțelor internaționale majore”, a spus Meloni la un eveniment de campanie la începutul acestui an.
Convingerile politice ale lui Meloni înseamnă că UE ar putea răspunde cu sancțiuni extreme împotriva Italiei dacă partidul ei ajunge la putere. Dacă UE ar reduce finanțarea Italiei, orice astfel de măsură de sancțiune ar putea crea tensiuni într-o Europă deja divizată și ar putea stârni o reacție în rândul publicului italian.
Politicienii italieni răspund deja la amenințarea lui von der Leyen.
„Ce este asta, o amenințare? Aceasta este o aroganță rușinoasă”, a postat pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta din Italia, Liga. El i-a cerut lui von der Leyen să „respecteze votul liber, democratic și suveran al poporului italian”.
Cos’è, una minaccia?
Vergognosa arroganza.
Rispetti il voto, libero, democratico e sovrano del popolo italiano! Amici di tutti, servi di nessuno. pic.twitter.com/aSUShmqFvY— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) September 23, 2022
El a mai spus la o televiziune italiană că „dacă cineva din Bruxelles se gândește să taie fondurile care aparțin Italiei, pentru că Liga câștigă alegerile, atunci trebuie să regândim această Europă”, adăugând că „acesta este bullying instituțional”.
„Nu este necesar să folosim acest limbaj” , este de părere Antonio Tajani . Coordonatorul național al Forza Italia nu a fost de acord cu ieșirea lui von der Leyen, dimpotrivă: „ Italia este o țară democratică și liberă, care crede în valorile Uniunii Europene ”.
Matteo Renzi, fost prim-ministru al Italiei este, de asemenea, vizibil supărat de afirmațiile lui von der Leyen. „Îi spun președintelui, nu trebuie să intrați câtuși de puțin în chestiunile italiene”. „Suntem pentru Statele Unite ale Europei. Tocmai din acest motiv trebuie ca Europa să respecte votul italienilor. Chiar dacă dreapta câștigă, Europa trebuie să respecte rezultatul electoral”.
Alegerile au avut loc duminică, 25 septembrie, iar sondajele arată că o coaliție conservator-populistă va ajunge la putere, liderul partidului Frații Italiei, Giorgia Meloni, urmând să devină prima femeie prim-ministru din Italia.
În condițiile în care instituția liberală de stânga a UE intră în panică la perspectiva acestei perspective, remarcile lui von der Leyen sunt cele mai vizibil amenințătoare. Faptul că ea și-a emis observațiile cu doar câteva zile înainte de perioada a alegerilor italiene ar fi putut afecta, de asemenea, rezultatul.