Urmând exemplul Statelor Unite, Marea Britanie va înceta utilizarea petrolului rusesc anul acesta

by | 9 Mar 2022 | Extern

SUA au interzis marți, 8 martie, importurile de petrol rusesc, iar Marea Britanie le va elimina treptat până la sfârșitul anului, premierul Boris Johnson spunând că „lațul se strânge” pentru regimul lui Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden a declarat că cea mai recentă mișcare a Statelor Unite de a-l pedepsi pe Putin pentru invadarea Ucrainei – care va opri și importurile de gaze – a vizat „principala arteră a economiei Rusiei”.

Dar el a avertizat că „apărarea libertății va costa” – iar prețurile petrolului au depășit 133 de dolari pe baril în urma ultimelor evoluții, semnalând mai multă durere în următoarele luni pentru utilizatorii de combustibil de pe ambele maluri ale Atlanticului. Prețul mediu al combustibilului din SUA a atins noi niveluri record în mijlocul acestei crize provocată de Rusia.

În Marea Britanie, impactul principal este probabil resimțit de cumpărătorii de motorină, unde Rusia satisface 18% din nevoile țării. Prețurile combustibililor din Marea Britanie sunt deja la maxime istorice.

Boris Johnson a spus că cele mai recente sancțiuni se vor adăuga la presiunea „extremă” asupra Rusiei, fiind deja lovită de o scădere a rublei la minime record. Băncile majore din Rusia au fost blocate din sistemul SWIFT care permite plățile globale și miliarde de active deținute de banca centrală au fost înghețate, în timp ce companiile multinaționale de la BP și Shell la Visa și Mastercard au închis afacerile sau au anunțat planuri de a părăsi țara, alături de multe alte companii occidentale.

Johnson a spus că Marea Britanie „nu se poate mișca peste noapte” pentru a pune capăt importurilor de petrol, dar a insistat că „acesta este un pas mare pe care îl face lumea”, iar națiunile europene se pregătesc acum să-și reducă dependența de energia rusă.

„Nivelul de dezgust și indignare față de ceea ce se întâmplă în Ucraina crește în întreaga lume și lațul se strânge asupra regimului Putin”, a spus Johnson.

Planul Marii Britanii le va oferi firmelor și lanțurilor de aprovizionare nouă luni pentru a trece la cumpărarea de stocuri de petrol din SUA și Orientul Mijlociu – descrise de Secretarul pentru Afaceri Kwasi Kwarteng drept „timp mai mult decât suficient” pentru a se adapta.

Mișcările Londrei și Washingtonului urmează cererile liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a opri importurile de petrol – care au fost permise până acum canalizând bani din ce în ce mai mulți către Moscova, chiar dacă alte restricții se adaugă permanent.

Produsele țiței și rafinate din Rusia au reprezentat aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA anul trecut, potrivit Energy Information Administration, iar interdicția este probabil să conducă la creșterea prețurilor de consum în continuare – inflația în țară fiind în prezent cea mai mare din ultimele patru decenii.

În Marea Britanie importurile din Rusia reprezintă în prezent 8% din cererea Regatului Unit și a îndemnat întreprinderile să „utilizeze acest an pentru a asigura o tranziție fără probleme, astfel încât consumatorii să nu fie afectați”. Secretarul Kwarteng a menționat că piața a început deja să „ostracizeze” petrolul rusesc – chiar și fără sancțiuni – cu aproape 70% din livrări neputând găsi un cumpărător.

El a mai spus că „explorează opțiuni” pentru a pune capăt utilizării de către Marea Britanie a gazelor naturale din Rusia, care reprezintă în prezent 4% din aprovizionare.

Petrolul reprezintă 44% din exporturile rusești și 17% din veniturile guvernamentale federale prin impozitare

SUA  a acționat mult mai rapid decât aliații săi în privința interzicerii petrolului și gazului rusesc – cu națiunile europene mai dependente decât SUA de aprovizionarea cu energie din Rusia. Biden a spus că SUA au înțeles că țările din Europa „s-ar putea să nu fie în măsură să ni se alăture”. De altfel, Germania și UNgaria s-au exprimat până acum împotriva acestei decizii.

Kremlinul a avertizat cu privire la consecințe „catastrofale” pentru consumatori dacă SUA și aliații săi interzic petrolul rusesc, vicepremierul Alexander Novak afirmând că prețul petrolului ar putea atinge 300 de dolari pe baril.

Țările europene au anunțat că intenționează să-și reducă dependența de energia din Rusia, dar acest lucru va dura ceva timp. Gazele naturale din Rusia reprezintă o treime din consumul de combustibil al Europei. SUA nu importă gaz natural rusesc.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading