Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto le-a cerut oficialilor UE să evite să vorbească despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, repetând avertismentele Budapestei că astfel de mișcări vor răni și mai tare cele 27 state membre.
Szijjarto a declarat că „UE ar trebui să nu mai menționeze un al optulea pachet de sancțiuni, ar trebui să înceteze să semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească și mai mult criza aprovizionării cu energie”.
Ungaria membră a Uniunii Europene și a NATO, depinde în special de gazul rusesc și într-o măsură mai mică de petrol.
Liderii maghiari, inclusiv prim-ministrul Viktor Orban, au criticat decizia Moscovei de a ataca Ucraina, rezistând măsurilor punitive, in special asupra gazului și petrolului, întâlnindu-se în mod repetat cu liderii ruși.
Relațiile Budapestei cu Bruxelles-ul s-au înrăutățit treptat din cauza acuzelor la adresa Ungariei de nerespectare a statului de drept, provocând în prezent o dispută dură ce amenință cu sistarea miliardelor de euro în subvenții UE alocate Ungariei.
Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a declarat la începutul acestui an că Occidentul „se împușcă în plămâni” prin sancțiunile sale comerciale și economice fără precedent și prin alte măsuri punitive împotriva Rusiei.
Guvernul său a rezistat în mod public sancțiunilor și transporturilor militare pentru ajutorarea Ucrainei continuând să întărească relațiile cu Moscova, inclusiv negocierea unui nou contract de gaze rusești.
Orban a fost singurul dintre liderii occidentali care a călătorit la înmormântarea de la Moscova a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov la începutul acestei luni, iar Szijjarto a făcut o vizită surpriză la Moscova în iulie.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a lăudat pe 19 septembrie conducerea maghiară pentru ceea ce a descris drept disponibilitatea Budapestei de a lua „poziții suverane” în problemele din cadrul UE.
Criticii de la Bruxelles l-au acuzat pe Orban și partidul său Fidesz de lipsa democratiei, corupție, de asalt asupra mass-mediei libere și atacuri la drepturile LGBT. Săptămâna trecută, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care Ungaria nu mai este „pe deplin o democrație”.