Uniunea Europeană își propune să ajute industriile să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, promovând o expansiune rapidă a investițiilor în tehnologii cu emisii reduse de carbon, parțial prin scheme cu reguli mai ușoare de ajutor de stat, conform unui proiect de plan politic văzut de Reuters.
Obiectivul UE de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, contribuind la reducerea încălzirii globale periculoase, va necesita o tranziție ecologică în sectoarele industriale, prin adoptarea unor tehnologii precum combustibilul regenerabil cu hidrogen și stocarea energiei.
Un proiect al strategiei industriale a Comisiei Europene, care urmează să fie publicat curând, subliniază modul în care Bruxellesul va contribui la accelerarea investițiilor în aceste domenii strategice, plus în altele, precum materiile prime și semiconductorii.
UE are în vedere modalități de a sprijini și a accelera implementarea de proiecte importante de interes european comun (IPCEI), în care statele membre pot pune în comun resurse pentru tehnologii strategice, se spunea în proiect. IPCEI permit guvernelor UE să finanțeze proiecte conform unor reguli mai ușoare referitoare la subvențiile de stat și companiilor să se alăture proiectelor care ar fi prea mari sau riscante pentru o singură firmă.
„Aceste proiecte ar putea accelera investițiile necesare în domeniile hidrogenului, coridoarelor 5G, infrastructurii și serviciilor comune de date, transportului durabil, blockchain-ului sau centrelor europene de inovare digitală”, se spunea în proiect.
Acesta a declarat că unele state UE intenționează să utilizeze bani dintr-un fond de recuperare COVID-19 al UE pentru 672 miliarde EUR pentru aceste proiecte multinaționale. Statele membre trebuie să cheltuiască 37% din partea lor respectivă din fondurile de recuperare pentru a sprijini obiectivele climatice.
Contracte pentru diferență
Comisia are în vedere, de asemenea, o schemă de sprijin, numită „contracte pentru diferență”, care ar garanta un preț al CO2 unui dezvoltator de proiect, indiferent de prețurile pieței de carbon din UE.
Acest lucru ar putea încuraja investițiile în tehnologii precum hidrogenul produs din energie regenerabilă. Prețurile UE la carbon au crescut până la recorduri marți, dar rămân cu mult sub prețul la care analiștii spun că hidrogenul regenerabil ar putea concura cu alternativa pe bază de combustibili fosili.
Planul industrial include sloturi împreună cu alte măsuri ale UE pentru a orienta numerarul către tehnologii ecologice, inclusiv sistemul său recent convenit de clasificare a investițiilor durabile și standardele de mediu planificate pentru bateriile de mașini electrice vândute în Europa.
Bruxelles va anunța, de asemenea, detalii în această vară a unui plan de impunere a costurilor la frontierele de carbon asupra importurilor de bunuri poluante. Aceasta are ca scop egalizarea condițiilor de concurență pentru industria UE și firmele de peste mări, expunându-le pe amândouă la același preț al carbonului.
Proiectul de plan industrial actualizează o strategie pe care UE a conceput-o înainte ca pandemia COVID-19 să intensifice controlul dependenței Europei de furnizorii străini în domeniile strategice.