UE s-a răzgândit în privința plafonării prețului pentru gazul rusesc

by | 14 Sep 2022 | Extern

După ce statele membre nu au reușit săptămâna trecută să ajungă la un acord asupra plafonării prețului, se pare că va exista în schimb un proiect de taxare suplimentară a profiturilor companiilor, conform informațiilor obținute de The Guardia.

Se anticipează că UE va aplica taxe excepționale pe profiturile mari ale corporațiilor din domeniul combustibililor fosili, cu un plafon separat asupra veniturilor companiilor de energie electrică cu emisii scăzute de carbon.

Când va susține miercuri declarația anuală privind starea uniunii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va anunța probabil planul Europei de a face față creșterii prețurilor la electricitate.

Textul final este încă supus modificării, dar proiectul reflectă preocupările Comisiei de a obține suficient sprijin din partea statelor membre ale UE pentru opțiunea  de a restricționa gazul rusesc ca răspuns la folosirea ca armă a livrărilor de gaz de către Kremlin.

Statele membre UE care importă o cantitate substanțială de gaz din Rusia, cum ar fi Ungaria, Slovacia și Austria, s-au declarat împotriva unui plafon pentru gazul rusesc, deoarece sunt îngrijorate că Rusia va opri toate livrările de gaze, aruncând economiile lor în recesiune.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat deja că va restricționa transporturile de energie către Europa dacă un astfel de plan va fi aprobat.

O mulțime de țări, ca Franța și Polonia, inclusiv România, doresc să impună o restricție de preț pentru toate gazele importate, ca o metodă mai bună de a controla creșterea prețurilor. Comisia este sceptică față de această propunere, deoarece consideră că UE va pierde în fața țărilor care vor să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Țările de Jos și Danemarca se tem de orice plafon de preț, în timp ce Germania este îngrijorată de faptul că un plafon de preț la gazul rusesc va provoca diviziune.

Cu statele membre divizate, Comisia, care este însărcinată cu formularea propunerilor de legislație UE, caută modalități de a reuni clubul de 27 de membri. Majoritatea statelor UE susțin restricționarea prețului energiei electrice generate din surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau nucleare, și reutilizarea veniturilor pentru cetățenii și firmele aflate în dificultate.

Societățile de petrol și gaze vor fi supuse unei taxe speciale excepționale cunoscute sub numele de „contribuție de solidaritate”. Potrivit documentului obținut de The Guardian, Comisia se așteaptă ca veniturile corporațiilor din petrol, gaze și cărbune să crească de cinci ori până în 2022.

Aceste câștiguri sunt „surplusuri” „neașteptate” și sunt consecința „schimbărilor imprevizibile de pe piețele energetice ca urmare a conflictului în curs din Ucraina”. Cota impozitului excepțional nu este specificată în text.

De asemenea, statele membre sunt îndemnate să stabilească un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, deși nu a fost oferită nicio cifră.

UE vrea plafonarea veniturilor pentru companiile de energie și economii obligatorii de energie electrică la orele de vârf

Chiar înainte de războiul din Ucraina, Europa se confrunta cu creșterea prețurilor la gaze. Constrângerile de aprovizionare au fost exacerbate de vara secetoasă record a anului 2022, care a crescut cererea de răcire cu aer, limitând în același timp energia hidroenergetică din râuri și rezervoare.

Etichete: UE | urmări război

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading