Europa își propune să reducă deșeurile cât mai repede posibil, pentru a opri consumul excesiv care dăunează planetei și se adaugă schimbărilor climatice. Dar, în ciuda încercărilor anterioare, ambalarea deșeurilor este încă în creștere în Europa.
În 2018, Europa a generat 174,1 kg de deșeuri de ambalaje per locuitor. Pentru a aborda acest lucru, Comisia Europeană a anunțat un obiectiv de a face toate ambalajele complet reciclabile până în 2030 ca parte a planului său de acțiune pentru economia circulară.
Prezentat în martie anul trecut, planul de acțiune a prezentat o foaie de parcurs pentru a aborda problema deșeurilor din Europa, inclusiv o revizuire a legislațiilor cheie ale UE, cum ar fi directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, pentru care Comisia va prezenta o propunere până la sfârșitul anului 2021.
Un document de consultare publică publicat la începutul acestui an prezintă principalele obiective ale revizuirii: se va concentra pe reducerea ambalajelor, prevenirea deșeurilor, reutilizarea, precum și proiectarea reciclabilității în toate ambalajele.
Comisia Europeană a început să adune puncte de vedere de la statele membre ale UE, industria ambalajelor și comercianții cu amănuntul online înainte de o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind deșeurile de ambalaje, parte a eforturilor de creștere a ratelor de reutilizare și reciclare până în 2030.
Ca parte a revizuirii, executivul UE a vorbit și despre „introducerea țintelor de conținut reciclat pentru formate specifice de ambalare”.
Dar este posibil ca obiectivele obligatorii de conținut reciclat să nu funcționeze pentru fiecare tip de material. De fapt, acestea ar putea chiar să se întoarcă și să provoace mai multe daune mediului, potrivit industriei cartoanelor de băuturi.
În 2019, aproximativ jumătate din cutiile de băuturi din Europa au fost reciclate. Industria cartonului de băuturi își propune să ridice rata de reciclare la 70% până în 2030, pe baza unei rate de colectare de 90%.