UE dă în judecată AstraZeneca pentru încălcarea contractului de furnizare a vaccinului COVID-19

by | 26 Apr 2021 | Extern

Comisia Europeană a declarat luni că a lansat acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru că nu și-a respectat contractul de furnizare a vaccinurilor COVID-19 și pentru că nu are un plan „fiabil” pentru a asigura livrările în timp util.

AstraZeneca a declarat ca răspuns că acțiunea în justiție a UE a fost lipsită de merit și s-a angajat să se apere în instanță.

Conform contractului, compania anglo-suedeză s-a angajat să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin către UE în al doilea trimestru al acestui an, pentru un total de 300 de milioane în perioada decembrie-iunie.

AstraZeneca a declarat însă într-o declarație din 12 martie că va viza livrarea a doar o treime din aceasta până la sfârșitul lunii iunie, din care aproximativ 70 de milioane vor fi în al doilea trimestru. La o săptămână după aceea, Comisia a trimis o scrisoare legală companiei în primul pas al unei proceduri oficiale de soluționare a litigiilor.

Întârzierile AstraZeneca au contribuit la îngreunarea impulsului de vaccinare al blocului european, deoarece vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar fi trebuit inițial să fie principalul vaccin într-o implementare a UE în prima jumătate a acestui an. După reduceri repetate ale aprovizionării, blocul și-a schimbat planurile și acum se bazează în principal pe vaccinul Pfizer-BioNTech.

Conform contractului, cazul va trebui soluționat de instanțele belgiene.

Oficialii UE au confirmat că scopul acțiunii în justiție a fost acela de a asigura mai multe aprovizionări decât cele pe care compania le-a spus că ar urma să le livreze.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading