Ucraina pivotează spre avioanele de vânătoare F-16 la câteva ore după ce și-a asigurat tancurile

by | 27 Jan 2023 | Extern

La doar câteva ore după ce atât Washingtonul, cât și Berlinul au confirmat că vor furniza tancuri de luptă grele fabricate de Occident pentru Ucraina, inversând cursul politicii anterioare după o dezbatere intensă inter-NATO, Ucraina a declarat că acum face eforturi intense pentru a patra generație de avioane de luptă.

Un consilier al ministrului ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, care a declarat pentru Reuters că Kievul va intensifica eforturile de lobby pentru ca aeronave occidentale mai noi să înlocuiască mica sa flotă sovietică învechită.

„Următorul mare obstacol vor fi acum avioanele de luptă”, a spus oficialul ministerului apărării, Yuriy Sak.

„Orice tip de armă pe care am solicitat-o aveam nevoie ieri”, a adăugat Sak, exprimând nerăbdarea ucrainenei, în timp ce rușii raportează noi câștiguri teritoriale în est și sud, forțele ucrainene confirmând retragerea completă din Soledar.

„Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina primește a patra generație de avioane de luptă cât mai curând posibil”.

Avioanele F-16 americane au fost de mult timp în fruntea „listei de cumpărături” a președintelui Zelensky – mai ales după prima sa apariție în fața Congresului. Într-o adresă virtuală din 16 martie adresată congresmenilor americani, el a îndemnat Washingtonul să trimită avioane și apărare antiaeriană pentru a ajuta la „închiderea cerului”.

Dar apelurile sale publice pentru „închiderea cerului” au devenit mai rare în lunile care au urmat discursului din martie, dat fiind că s-a dovedit nepopular în rândul publicului american – pentru că în esență ar fi un act de război de facto.

Dar cu tancuri avansate acum în traistă, The Hill admite că „avioanele de luptă occidentale și unitățile de artilerie cu rază mai lungă de acțiune, ce ar permite Ucrainei să lovească forțele rusești mai adânc în teritoriul ocupat, vor fi probabil următoarea dezbatere pentru NATO”.

Desigur, angajarea armelor din ce în ce mai grele nu va face decăt să escaladeze razboiul care va duce la ciocnirea directă cu Rusia într-un scenariu numit și al treilea război mondial, despre care unii spun că suntem deja.

Partea ucraineană este pe deplin conștientă de faptul că strategia sa de a continua să preseze Occidentul pentru arme mai mari și mai avansate cu orice preț funcționează. Consilierul Ministerului Apărării menționat a explicat pentru Reuters în continuare:

“Nu au vrut să ne dea artilerie grea, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea sisteme HIMARS, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea tancuri, acum ne dau tancuri.” spuse Sak.

„Dacă le obținem, avantajele pe câmpul de luptă vor fi imense”, a adăugat el. „Nu sunt doar avioane F-16: ci a patra generație de avioane, asta este ceea ce ne dorim.”

„În afară de armele nucleare, nu mai rămâne nimic pe care să nu-l obținem”, a adăugat Sak.

În ceea ce privește reacția Pentagonului la toate acestea, purtătorul de cuvânt John Kirby a citat „discuții constante” cu oficialii ucraineni cu privire la ceea ce au nevoie. „Nu îi pot învinovăți pe ucraineni pentru că doresc din ce în ce mai multe sisteme”, a spus Kirby. „Nu este prima dată când vorbesc despre avioane de luptă, dar nu am niciun anunț de făcut în acest sens”.

La fel ca atunci când problema tancurilor a fost discutată pentru prima dată, probabil că va dura doar câteva luni sau mai puțin pentru ca presupusul „nu” ferm al Occidentului să devină „poate…” apoi un presupus reticent „OK, da”. Este doar o chestiune de timp și totuși puțini oficiali de top recunosc viteza de escaladare cu Rusia.

Etichete: razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading