Tulburări dramatice în aprovizionarea cu energie în Europa în pragul iernii

by | 17 Oct 2022 | Extern

Invazia rusă a Ucrainei a provocat perturbări dramatice în aprovizionarea cu energie în Europa. Incertitudinea privind sfarsitul razboiului din Europa de Est ar putea alimenta inflatia si „alimenta” pentru mult timp teama de recesiune, iar noi ne-am impacat deja cu faptul ca vremea energiei ieftine a trecut in urma noastră.

Situația energetică din Europa s-a înrăutățit drastic. Prețurile la gaz și energie electrică au explodat. Frica de o criză energetică în pragul iernii este în creștere. Putin vrea ca europenii să plătească pentru că au rezistat invaziei ruse în Ucraina – susține șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Putin manipulează de foarte mult piețele energetice. Din cauza lui Putin și a războiului său, energia, gazul și benzina sunt extrem de scumpe. Acesta este prețul pe care vrea să-l plătim. Dar și așa intenționează să ne despartă, dar în zadar!, a spus ea.

În urmă cu câteva zile, miniștrii europeni ai energiei au discutat la Praga despre cum să stopăm criza energetică și să stabilim plafonarea prețurilor la energie.

În primul rând, se va stimula reducerea cererii, iar apoi se va realiza solidaritatea între statele membre. Se are în vedere facilitarea achiziției comune a gazelor asigurarea furnizării regulate conform comisarului Comisiei Europene pentru Energie, Kadri Simson.

Diviziuni în UE

Uniunea este divizată. 15 țări membre, printre care Franța și Spania, încearcă să stabilească o limită superioară a prețurilor la gaze, în timp ce alte țări, în frunte cu Germania și Danemarca, consideră că acest lucru ar amenința securitatea aprovizionării europene. La Praga, un subiect important a fost pe masă: cum să fie limitat impactul prețurilor la gaze asupra prețului energiei electrice.

România susține pe deplin ideea separării prețului gazelor de prețul energiei electrice. “Întotdeauna am susținut că rușii manipulează prețul gazului”, a spus ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu .

“Trebuie să vorbim cu partenerii care alimentează Europa cu gaz. Scopul este de a obține cel mai mic preț posibil pentru a evita șocurile pe piață și nu trebuie să permitem formarea celui mai mare preț al gazului”, a declarat Sven Giegold , secretar de stat în Ministerul German al Energiei.

Criza energetică este întărită și de evenimentele nefericite care au făcut ca gazul rusesc să fie oprit în urma unor explozii intenționate care au distrus părți din cele 2 gazoducte Nord Stream 1 și 2.

Reamintim că luna trecută au fost detectate patru scurgeri, câte două din fiecare conductă Nord Stream 1 și 2. Anchetele preliminare arată că este vorba desre detonări intenționate. Rusia și SUA se acuză reciproc de executarea actelor de sabotaj.

“Iarna poate fi relativ caldă, dar o săptămână sau doar cinci zile pot fi extrem de reci. În acea scurtă perioadă, Doamne ferește, orașe întregi, țări întregi din Europa pot îngheța”, a spus Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom.

Nemulțumirea crește în Germania

Ucraina, pe de altă parte, a suspendat exportul de energie electrică către Europa pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra centralelor electrice.

Nemulțumirea crește în Germania. Cetățenii acuză guvernul că politica sa a dus la o creștere a inflației și la o creștere inutilă a prețurilor la energie.

Această criză a energiei a arătat că dependența Europei de sursele de energie este încă mare, mai ales de cele rusești. Dacă se închide total robinetul se prefigurează o catastrofă. Iarna e aproape iar gazele sunt la ușă. Să sperăm că nu vom muri înghețați cu mâna pe clanță.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading