Țări importante ale UE cer Bruxelles-ului să modifice sancțiunile împotriva Rusiei

by | 12 Dec 2022 | Extern

Germania, Franța și Țările de Jos se numără printre țările care solicită Comisiei Europene să introducă un amendament care să clarifice sancțiunile la exporturile de alimente din Rusia, potrivit unui document văzut de Financial Times. Amendamentul se referă la transporturile de cereale și îngrășăminte rusești, argumentând că regulile actuale întârzie aprovizionarea vitală către țările sărace.

Țările africane care se confruntă cu penuria alimentară și agricolă s-au declarat împotriva sancțiunilor UE. Macky Sall, președintele Senegalului și președintele Uniunii Africane, a declarat că Africa reprezintă „daune colaterale” în represiunea aliaților occidentali împotriva Rusiei.

Deși comisia a dat instrucțiuni țărilor UE să permită tranzitul cerealelor și îngrășămintelor rusești, guvernele și operatorii de transport spun că acestea nu sunt suficient de fiabile pentru a garanta protecția juridică.

Actuala situație juridică contribuie la critica că sancțiunile împiedică efectiv comerțul cu alimente și îngrășăminte. Mărfurile sunt uneori întârziate în porturile europene mai mult decât este necesar, deoarece companiile se tem să se angajeze în tranzacții cu companii rusești deținute de persoane sancționate.

Instituţiile financiare, asigurătorii, transportatorii şi angrosiştii au fost reticenţi în a participa la tranzacţii comerciale de export de alimente şi îngrăşăminte ruseşti, perturbând lanţurile de aprovizionare.

A apărut o situație „indezirabilă” în care UE este mai strictă în ceea ce privește tranzacțiile agricole decât SUA și Marea Britanie. Acest lucru pare contrar politicii generale a UE privind securitatea alimentară, se arată în document.

Comisia a insistat că niciuna dintre sancțiunile sale nu vizează comerțul cu produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte.

Un purtător de cuvânt al CE a subliniat că tranzitul și transferul de îngrășăminte rusești în țările din afara UE a fost permis, adăugând că un ghid elaborat în acest sens a ajutat la deblocarea mai multor transporturi individuale de îngrășăminte care au fost blocate temporar în porturile din țările membre.

Uniunea Africană s-a plâns din luna mai că UE blochează transporturile, făcând unele țări de pe continent să simpatizeze cu acțiunile diplomatice ale Rusiei.

Din cele 35 de țări care s-au abținut la un vot al ONU care condamna anexarea de către Rusia a teritoriilor Ucrainei, aproximativ jumătate au fost africane.

Programul Alimentar Mondial al ONU a spus că 345 de milioane de oameni se confruntă cu o penurie severă de alimente în 82 de țări în care agenția își desfășoară activitatea. Războiul din Ucraina a adăugat 70 de milioane de oameni la acest număr.

Din cauza întreruperilor aprovizionării cu alimente cauzate de războiul Rusia-Ucraina, Africa se confruntă acum cu o penurie de alimente, în special grâu, porumb și soia importate din ambele țări.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading