Senatul Statelor Unite a aprobat joia trecută un nou pachet de ajutor militar, economic și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar cantități substanțiale de ajutor au fost, de asemenea, aprobate de G7, grupul celor mai mari șapte economii – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii plus Uniunea Europeană.
Proiectul de lege al SUA a primit 86 de voturi pentru și 11 împotrivă. Toți democrații au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 11 senatori republicani au votat împotrivă. Proiectul de lege a fost semnat de președintele Joe Biden.
Înainte de vot, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a spus că Senatul „își va ține promisiunea de a fi alături de poporul Ucrainei”.
El a adăugat că cele 40 de miliarde de dolari reprezintă un ajutor „amplu” care „va satisface nevoile poporului ucrainean în timp ce se luptă pentru supraviețuire”.
Schumer a remarcat înainte de vot că, având în vedere importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a dorit să poată spune „votul va fi unanim”. El a mai precizat că opoziția senatorilor americani față de „democrațiile atacate de autoritarism” evidențiază dezbinarea în interiorul Statelor Unite, „lipsa unui scop” în sine.
Doar 11 conservatori au avut curaj sa se opună
Cei 11 conservatori ai Senatului care au votat împotriva proiectului de lege au menționat că America nu poate continua să cheltuiască mai mult din dolarii contribuabililor în timp ce oamenii săi trec printr-o inflație istorică sau se confruntă cu criza laptelui praf pentru copii.
Ei au susținut, de asemenea, că nu este în interesul Americii să instige în continuare un conflict cu Rusia având amenințarea armelor nucleare la un buton distanță Mulți dintre ei au ridicat, de asemenea, obiecții cu privire la cheltuirea a 40 de miliarde de dolari fără justificări adecvate pentru cheltuielile masive pentru ajutorul extern.
Votul celor 11 conservatori din Senat face, de asemenea, ecoul viziunii de politică externă America First a vechii drepte americane, în care conservatorii credeau că America nu ar trebui să se implice în conflicte străine. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a susținut această viziune de politică externă, iar mulți dintre acești senatori au făcut parte din această viziune, America First.
Oficialii americani, citați de Reuters, au anunțat, de asemenea, că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv prin care se alocă în plus 100 de milioane de dolari suplimentari Ucrainei.
În plus, SUA lucrează activ pentru a organiza furnizarea de rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune către Ucraina pentru a ridica blocada Mării Negre, au spus oficialii.
Ajutor de 18,4 miliarde de dolari pentru Ucraina din partea G7
Tot joi, liderii G7 au aprobat un pachet de asistență financiară de 18,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, la o întâlnire din Germania. Asistența va fi oferită sub formă de granturi și împrumuturi pentru a răspunde nevoilor financiare urgente ale țării.
„Am mobilizat 18,4 miliarde de dolari în sprijin bugetar… pentru a ajuta Ucraina să-și reducă deficitul de finanțare și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean”, se arată în documentul semnat de miniștrii de finanțe G7.
Vorbind prin link video la reuniunea miniștrilor de finanțe G7, premierul ucrainean Denis Smigal a anunțat că deficitul bugetar al țării sale este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună.