Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că propunerea Poloniei de a livra avioanele la baza aeriană americană Ramstein din Germania ridică perspectiva îngrijorătoare ca avioanele să plece dintr-o bază americană și NATO pentru a zbura în spațiul aerian contestat de Rusia. Cu toate acestea, SUA anterior se pronunțaseră favorabil ideii ca Polonia, o țară NATO să ajute Ucraina cu întreaga sa flotă de avioane de luptă MiG-29.
„Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă”, a spus Kirby într-un comunicat.
„Pur și simplu nu ne este clar că există o rațiune de fond pentru asta”.
Orice decizie de a furniza MiG-uri ar întări moralul Ucrainei, deoarece atacurile rusești asupra orașelor sale adâncesc catastrofa umanitară dar ar ridica și riscurile unui război mai larg.
Polonia i-a surprins pe americani
Un înalt diplomat american a declarat că anunțul Poloniei a fost o surpriză.
„După știrea mea, nu s-au consultat în prealabil cu noi în luarea deciziei de a ne aduce aceste avioane”, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.
Rusia a transmis anterior că sprijinirea forțelor aeriene ucrainene ar fi văzută ca o participare la conflict și ar putea duce la represalii.
Ucraina a cerut cu disperare mai multe avioane de luptă, iar Washingtonul a analizat o propunere conform căreia Polonia ar furniza Ucrainei MiG-29 și, la rândul său, ar primi avioane F-16 americane.
Ministerul polonez de Externe a anunțat planul într-un comunicat, în care spunea că avioanele vor fi livrate la Ramstein gratuit.
„În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne furnizeze aeronave uzate cu capacități operaționale corespunzătoare”, se arată în comunicat.
Guvernul polonez a făcut apel și la alte țări care dețin avioane MiG-29 să urmeze exemplul. Fostele membre NATO din blocul sovietic, Bulgaria și Slovacia, mai au în forțele lor aeriene avioane de luptă de fabricație sovietică.
Decizia Poloniei de a-și expune public planul a venit cu o zi înainte ca vicepreședintele SUA Kamala Harris să plece la Varșovia pentru discuții cu oficialii polonezi.
Discuțiile erau de așteptat să se concentreze în mare parte pe eforturile SUA de a ajuta Polonia și alte națiuni est-europene care au primit aproximativ 2 milioane de refugiați de la începutul războiului, cu aproape două săptămâni în urmă.
Un transfer al MiG-urilor în Ucraina este plin de complicații, deoarece nici NATO și nici Uniunea Europeană nu doresc să fie considerate ca implicate direct în tranzacție, ceea ce va ridica semnificativ tensiunile deja extreme cu Rusia. Nici SUA nu intenționează să transfere direct avioanele în Ucraina.
Se caută o altă țară ca soluție de tranzit
Într-un alt scenariu, Polonia ar livra avioanele de luptă la baza americană din Germania, unde ar fi revopsite și transportate într-o țară care nu este în NATO, care nu face parte din Uniunea Europeană. Piloții ucraineni ar fi urmat să vină apoi să le preia și să zboare în Ucraina, conform acelei propuneri.
Nicio țară nu a fost identificată public ca punct de tranzit, dar Kosovo, o țară nealiniată care este foarte prietenoasă cu Statele Unite, a fost menționată ca una dintre numeroasele națiuni care ar putea fi dispuse să servească drept intermediar.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că orice decizie privind livrarea de arme ofensive trebuie luată în unanimitate de membrii NATO.
„De aceea suntem capabili să dăm toată flota noastră de avioane de luptă lui Ramstein, dar nu suntem pregătiți să facem nicio mișcare pe cont propriu pentru că… nu suntem parte în acest război”, a spus el.