După cum relatează Wall Street Journal, conducerea saudită l-a invitat pe șeful statului chinez, Xi Jinping, să viziteze regatul. Acest lucru ar putea avea loc încă din luna mai, după luna de post Ramadan. Acest lucru vine după ce saudiții nici măcar nu au dorit să vorbescă telefonic cu Biden, conform The Guardian.
Este bine cunoscut faptul că relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Regatul Arabiei Saudite au fost oarecum tensionate de când Joe Biden a preluat mandatul la Casa Albă (în comparație cu fostul presedinte american Donald Trump care a luptat din rasputeri pentru apropierea relatiilor cu Arabia Saudita, prima sa vizita oficială, dupa instalarea la Casa Albă, fiind la Riad). Răcirea relațiilor diplomatice a mers atât de departe încât Riad-ul a refuzat să vorbescă telefonic cu Biden despre marirea producției de petrol, după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au determinat creșterea prețului petrolului iar SUA nu a dorit să mărească producția internă din cauza verzilor.
Dar, în timp ce saudiții în prezent ignoră Washingtonul, există semnale pozitive față de Beijing. Wall Street Journal raportează că conducerea saudită l-a invitat pe președintele Xi Jinping la o vizită de stat la Riad. Aceasta urmează să aibă loc după luna de post Ramadan, care va începe la începutul lunii aprilie.
„Prințul moștenitor și Xi sunt prieteni apropiați și ambii înțeleg că există un mare potențial pentru legături mai strânse”, a declarat un oficial de stat saudit, potrivit ziarului. „Nu este vorba doar despre faptul că ei cumpără petrol de la noi, iar noi cumpărăm arme de la ei”.
O declarație care rezumă situația actuală. Până la urmă, odată cu retragerea haotică din Afganistan, Washingtonul nu doar le-a arătat aliaților săi că nu te mai poți baza cu adevărat pe americani.
Washingtonul a luat în mod repetat măsuri în ultimii ani care ilustrează o schimbare a focalizării geopolitice către Asia de Est. Noul principal adversar strategic al Americii este Republica Populară Chineză. Și invitându-l pe Xi, saudiții le clarifică acum americanilor că preferă relații bune cu chinezii.
De asemenea, merită remarcat faptul că Beijingul este în prezent în discuții cu Arabia Saudită pentru a stabili cel puțin o parte din tranzacțiile sale petroliere în yuani în loc de dolari americani. Întrucât Republica Populară Chineză este cel mai mare importator de petrol din lume, acest lucru are și un impact serios asupra dolarului american (tocmai din cauza statutului său de „petrodolar”).
Pe măsură ce noi alianțe și parteneriate se formează la nivel internațional, crește probabilitatea ca hegemonia SUA asupra lumii să se prăbușească. Se poate spune că planul lui Obama de a da puterea aoltora decât americanii, a fost desăvârșit de secundul lui, Biden. (întâmpinat cu încurajarea Let’s go, Brandon!)