După o săptămână de tensiuni crescute între SUA și China în legătură cu potențiala vizita a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, se pare că aceasta nu va vizita până la urmă insula, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său, nu o țară independentă.
Pelosi, al treilea cel mai puternic politician din America, plănuia o vizită în Taiwan, ca parte a turneului său în regiunea Indo-Pacific, care a început oficial duminică.
Itinerariul lui Pelosi, care menționează alte țări asiatice precum Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, nu mai menționează acum și Taiwanul.
„Președintele Nancy Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, inclusiv vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Călătoria se va concentra pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică în regiunea Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat emis de biroul ei duminică.
Acest lucru vine la trei zile după ce președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au avut o convorbire telefonică de 2 ore nu tocmai prietenoasă, în timpul căreia președintele chinez l-a avertizat pe Biden „să nu se joace cu focul” în ceea ce privește Taiwanului.
„Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei nu permit încălcarea lor, iar interesele naţionale de bază ale Chinei nu permit provocări. Nu există nicio posibilitate ca China să facă un compromis cu privire la aceste două aspecte. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui. Sperăm că SUA vor putea vedea clar acest lucru. Numai făcând acest lucru, se pot evita calculele greşite. Pentru a fi clar şi cinstit, este timpul ca Washingtonul să pună frână mişcărilor sale radicale în problema Taiwanului, pentru că, dacă SUA mai fac câţiva paşi înainte, se vor afla în faţa unei stânci.”.
Dacă Pelosi ar fi făcut această vizită în Taiwan, ar fi fost oficialul american de cel mai înalt rang care a mers pe insulă din 1997, de la vizita fostului președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite ale Americii, Newt Gingrich.
Controversa cu privire la potențiala vizită a lui Pelosi în Taiwan a venit într-un moment în care relațiile SUA-China sunt deja tensionate din cauza poziției Chinei în privința invaziei Ucrainei de către Rusia, precum și a războiului comercial în curs între Washington și Beijing.
China vede orice contact oficial cu Taiwan ca o acceptare a guvernului ales democratic al insulei și un afront adus integrității teritoriale a Chinei. Deși americanii au susținut guvernul democratic din Taiwan, ei recunosc că există o singură China din care Taiwanul face parte.
Sâmbătă, înaintea vizitei, China a anunțat că efectuează exerciții militare în largul coastei sale, vizavi de Taiwan.
În aceeași zi, comentatorul chinez Hu Xijin, fost redactor-șef al ziarului de stat Global Times, a șters un avertisment pe Twitter cu privire la represalii militare în cazul în care avioanele de luptă americane o escortează pe Pelosi în eventuala vizită în Taiwan.
Ulterior, Twitter i-a blocat contul, deoarece a considerat că tweetul a încălcat regulile platformei.