Mai multe scrisori deschise prin care se îndeamnă guvernul german să facă presiuni asupra Ucrainei spre un compromis cu Vladimir Putin adună sprijin în țară, iar politicienii de rang înalt susțin apelul.
O scrisoare, publicată inițial de revista EMMA vineri (29 aprilie), îl îndeamnă pe cancelarul Olaf Scholz să pună capăt livrării de arme grele și să „facă tot posibilul pentru a obține o încetare a focului cât mai curând posibil; un compromis pe care ambele părți îl pot accepta.”
S-a pornit și o petiție în sprijinul acestei declarații, adresată cancelarului Germaniei: change.org (link)
Salutăm faptul că până acum ați analizat cu atenție riscurile: riscul extinderii războiului în interiorul Ucrainei; riscul ca acesta să se răspândească în întreaga Europă; într-adevăr, riscul unui al treilea război mondial. Prin urmare, sperăm că veți reveni la poziția inițială și nu veți furniza, direct sau indirect, alte arme grele Ucrainei. Dimpotrivă, vă îndemnăm să faceți tot ce vă stă în putință pentru a ajuta la obținerea unei încetări a focului cât mai curând posibil; un compromis pe care ambele părți îl pot accepta. (Open Letter to Chancellor Scholz)
A fost semnat de 28 dintre cei mai importanți intelectuali și artiști germani și de atunci a obținut un sprijin substanțial.
„Scrisoarea deschisă către cancelar nu reprezintă opinia majorității opiniilor publice, dar reprezintă cu siguranță opinia majoritară a societății – care o include pe a mea”, a declarat luni prim-ministrul statului german Saxonia-Anhalt, Michael Kretschmer. conform Bild.
Organizațiile societății civile ucrainene au fost derutate de scrisoarea deschisă și au răspuns direct semnatarilor:
Societatea civilă ucraineană a numit mișcarea „deranjantă”.
„Apelul la un „compromis” echivalează cu negarea dreptului Ucrainei de a exista ca țară independentă, autodeterminată. Ei reduc Ucraina la o localitate, la un câmp de luptă”, se spune în scrisoarea de răspuns a Alianței Organizațiilor Ucrainene.
„Distrugerea culturii, a limbii, a suveranității nu vă îngrijorează, întreaga voastră preocupare este escaladarea”, se arată în scrisoarea publicată marți (3 mai).
Cancelarul Scholz a răspuns indirect la scrisoarea deschisă în timpul discursului său de sărbătorire a Zilei Muncii, unde a afirmat că pacifismul radical nu mai este adecvat și că este la timpul trecut.
Cu toate acestea, discursul lui Scholz de duminică la un miting al Confederației Sindicatelor Germane a fost întâmpinat cu o rezistență acerbă de către participanți, care au scandat „belicul!” în timp ce vorbea și flutura bannere pe care scria „de-escaladare în loc de provocare”.
„Respect tot pacifismul, respect toate atitudinile, dar unui cetățean al Ucrainei trebuie să i se pară cinic să i se spună să se apere împotriva agresiunii lui Putin fără arme”, a spus Scholz.
De asemenea, șeful sindicatului, Reiner Hoffmann, l-a criticat indirect pe cancelarul său social-democrat. „Noi spunem NU reînarmarii masive”, a declarat el, adăugând că menținerea păcii militară nu trebuie să fie în detrimentul păcii sociale.
Scrisoarea deschisă este a doua scrisoare prin care se cere guvernului să înceteze sprijinul acordat Ucrainei. Deja de la mijlocul lunii aprilie, o scrisoare deschisă semnată de intelectuali germani solicita guvernului german să convingă Ucraina să-și oprească rezistența și să inițieze discuții de pace cu Rusia.
Sprijinul pentru livrarea de arme grele în Ucraina scade și în rândul populației germane.
Potrivit unui sondaj realizat de Deutschlandtrend din 28 aprilie, doar 45% dintre germani susțin livrarea de armament greu în Ucraina, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât la începutul lunii aprilie.
Cu toate acestea, cu cât guvernul german e mai criticat de opinia publică pentru implicarea tot mai puternică în război (după două luni de zitări), cu atât trimite și mai mult armamnet greu în Ucraina.
Vom regreta cu toții mai târziu redescoperirea apetitului pentru război a Germaniei?