Slovenii au respins căsătoria între persoane de același sex în cadrul a trei referendumuri naționale separate, dar instanța supremă a țării a respins aceste rezultate democratice.
Slovenia a devenit prima țară din fostul bloc comunist din estul care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, dar decizia a fost departe de a fi democratică. În ciuda faptului că cetățenii sloveni au respins căsătoriile între persoane de același sex în cadrul a trei referendumuri naționale separate, Curtea Constituțională a țării a legalizat acest tip de căsătorii, precum și adopțiile pentru cuplurile de același sex.
Pe 8 iulie, șase judecători au votat pentru legalizarea căsătoriilor și adopțiilor între persoane de același sex, în timp ce trei au votat împotrivă. Majoritatea a susținut că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este neconstituțională. Potrivit Radio France, decizia a venit după ce două cupluri gay au depus plângeri că nu se pot căsători sau nu pot adopta copii.
Judecătorii au motivat că decizia lor „nu diminuează importanța căsătoriei tradiționale ca unire între un bărbat și o femeie și nici nu schimbă condițiile în care persoanele de sex opus se pot căsători”.
Anterior, slovenii s-au opus căsătoriei universale în trei voturi separate la referendum, ultima dată în 2015, cu 60% dintre cetățeni votând împotriva legalizării. Papa Francisc a pledat, de asemenea, pentru un vot „nu”, spunându-le slovenilor „să sprijine familia, structura de referință pentru viața în societate”. Cei care s-au opus căsătoriei între persoane de același sex în timpul referendumului au fost susținuți de partidele conservatoare și de Biserica Catolică.
Instanțele au ocolit voința oamenilor cu privire la această problemă socială specială iar acum Parlamentul sloven are la dispoziție șase luni pentru a acționa, dar probabil că va legaliza căsătoriile între persoane de același sex mult mai devreme. Premierul Robert Golob se pregătește să lanseze o nouă lege în termen de două săptămâni pentru a se asigura că regulile căsătoriilor între persoane de același sex respectă decizia instanței superioare.
„Curtea Constituțională ne ordonă să ridicăm această neconstituționalitate. O vom face cât mai curând posibil, pregătim deja legea”, a afirmat Luka Mesec, ministrul Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale și Egalității de Șanse.
Acum, Slovenia a devenit a optsprezecea țară din Europa care a legalizat căsătoria universală. Uniunea civilă rămâne singurul statut legal pentru cuplurile de același sex din Ungaria, Croația, Grecia, Cipru, Italia și Republica Cehă.
Pe de altă parte, doar Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria nu recunosc nicio formă de uniune pentru cuplurile de același sex.
În România, ultimul referendum organizat pe aceasta tema în 2018 a fost invalidat din cauza absenteismului. În Ungaria, Viktor Orbán a luptat pentru a defini legal căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie. În 2020, constituția Ungariei a fost schimbată și acum definește familia ca „întemeiată pe căsătorie și pe relația părinte-copil”, unde „mama este femeie, tatăl este bărbat”.
În iunie 2021, parlamentul maghiar a adoptat, de asemenea, un text care interzice predarea ideologiei LGBT minorilor într-un cadru școlar, inclusiv lecții de educație sexuală dacă „au ca temă promovarea neconformității de gen, reatribuirea sexului sau homosexualitatea”.