Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (W.H.O.) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus se confruntă cu o cerere de urmărire penală pentru presupusa sa implicare în dirijarea forțelor de securitate din țara sa – Etiopia.
The Times relatează că economistul american David Steinman, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, l-a acuzat pe birocratul de carieră în vârstă de 55 de ani că este unul dintre cei trei oficiali care a controlat serviciile de securitate etiopiene în perioada 2013-2015.
Tedros a fost ministru sănătății al Etiopiei din 2005 până în 2012 și ministrul de externe până în 2016, când Frontul Comunist pentru Eliberarea Poporului (TPLF) a fost principalul membru al coaliției de guvernământ.
Analiștii, incluzând oficiali ai guvernului american, au listat TPLF în baza de date a terorismului global.
The Times spune că Steinman, economist și militant nominalizat la premiul pentru pace anul trecut, a depus plângerea la Curtea Penală Internațională (ICC) din Haga.
El a pretins că Tedros „a fost un factor decisiv, crucial în acțiunile serviciilor de securitate care au inclus uciderea, reținerea arbitrară și torturarea etiopienilor”.
Plângerea adresată procurorilor de la ICC vine după ce generalul Berhanu Jula, șeful de stat major al armatei din Etiopia, a solicitat demisia liderului OMS. El l-a acuzat că a încercat să procure arme pentru regiunea Tigray, unde armata etiopiană luptă cu forțele locale.
În plângerea sa, Steinman a arătat un raport al guvernului SUA din 2016 cu privire la drepturile omului în Etiopia, in care s-a constatat că “autoritățile civile nu păstrau controlul asupra forțelor de securitate, iar poliția locală din zonele rurale și milițiile locale acționau uneori independent”.
Steinman menționează în raportul său si “alte infracțiuni documentate”. El l-a acuzat pe Tedros că este implicat în “intimidarea candidaților și susținătorilor opoziției”, inclusiv „arestării arbitrare. . . și detenție preventivă îndelungată”.
Regiunea Oromia, cea mai mare din Etiopia, a fost scena unor proteste în masă în noiembrie 2015, urmată de regiunea Amhara, în iunie 2016. În ambele cazuri, forțele de securitate guvernamentale au atacat manifestanții care protestau pașnic, provocând peste 500 de decese, potrivit Human Rights Watch.
Potrivit Times, plângerea susține de asemenea, că Tedros supraveghea „uciderea și provocarea unor vătămări corporale și psihice grave membrilor triburilor Amhara, Konso, Oromo și Somali cu intenția de distrugere totală sau parțială ale acestor triburi”.
Tedros a respins acuzațiile și orice acțiune ca fiind greșită. În urmă cu cateva luni el a emis o declarație privind situația actuală din Tigray.
“Au existat rapoarte care sugerează că iau parte la această situație”, a spus el. “Acest lucru nu este adevărat și vreau să spun că susțin o parte și că aceea este partea păcii.”
Nu este prima dată când Tedros se află în centrul controverselor din Etiopia.
În octombrie 2017, l-a numit pe dictatorul Robert Mugabe din Zimbabwe „ambasador al bunăvoinței” pentru al ajuta la combaterea bolilor netransmisibile în Africa, provocând indignarea din partea profesioniștilor din domeniul medical și a grupurilor pentru drepturile omului. La acea vreme, New York Times a relatat:
Grupurile pentru drepturi omului au contestat numirea lui Robert Mugabe, chiar si simbolică, de “ambasador al bunăvoinței”, a unui om ce a avut o contribuție decisiva la prăbușirea serviciului de sănătate și la abuzuri majore în Zimbabwe.
Să nu uitam că sub conducera lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS-ul ne-a transmis pe Twitter pe 14 ianuarie 2020 “că autoritațile chineze nu au gasit nici o dovadă clară de transmitere a covidului de la om la om”. Practic s-a exclus posibilitatea ca infecția să fie transmisa de la om la om, iar cei care au contactat boala in China probabil au facut un tur al pesterii unde isi avea sălașul celebrul liliac.