Șapte lideri și-au declarat sprijinul pentru energia nucleară în îndeplinirea obiectivelor UE privind clima

by | 1 Apr 2021 | Extern

Un grup format din șapte lideri europeni, condus de președintele francez Emmanuel Macron, a cerut Comisiei Europene să ia în considerare modalități de a aduce energia nucleară în cartea de reglementare a finanțelor verzi a UE.

Într-o scrisoare adresată executivului UE, cei șapte lideri și-au declarat deschis sprijinul pentru energia nucleară în îndeplinirea obiectivelor UE privind clima.

„Suntem convinși că toate tehnologiile disponibile cu emisii zero și cu emisii reduse care contribuie la echilibrarea climei … ar trebui nu numai să fie recunoscute, ci și sprijinite în mod activ de Uniunea Europeană”, au scris semnatarii.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru energia nucleară, a cărei dezvoltare este unul dintre obiectivele principale ale Tratatului de instituire a Comunității Euratom, obligând instituțiile UE să o promoveze” se menționa în scrisoare.

Semnatarii includ liderii din Republica Cehă (Andrej Babiš), Franța (Emmanuel Macron), Ungaria (Viktor Orban), Polonia (Mateusz Morawieck), România (Florin Cîțu), Slovacia (Igor Matovič) și Slovenia (Janez Janša).

Austria și Germania se opun energiei nucleare, indicând riscurile de mediu pe care le prezintă deșeurile radioactive.

La nivel UE exista un sistem de clasificare sau a unei “taxonomii”,  care pune la dispoziția întreprinderilor și investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităților economice care pot fi considerate durabile din punctul de vedere al mediului.

Nuclearul este exclus în principiu din taxonomia finanțării ecologice a UE din cauza criteriului “Nu faceți rău semnificativ” care interzice ca tehnologiilor care subminează obiectivele de mediu să primească o investiții ecologice.

Scrisoarea susține că opțiunea pentru energia nucleară este o decizie pe care fiecare țară a UE este liberă să o ia “în respect reciproc și indiferent de alegerile politice ale altor state membre”.

Polonia, Republica Cehă și Bulgaria intenționează să construiască noi reactoare nucleare pentru a-și reduce dependența de cărbune și pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Franța, la rândul ei, a lansat un program ambițios pentru a înlocui unele dintre centralele sale nucleare vechi cu o nouă generație de reactoare cu apă sub presiune, numită EPR. Finlanda și Marea Britanie au de asemenea, EPR-uri în construcție dar costurile au crescut pe fondul întârzierilor.

Costul finanțării pentru construcțiile nucleare este o preocupare crescândă pentru industrie. Luna trecută, grupul de lobby al industriei nucleare Foratom și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că energia nucleară riscă să fie exclusă din manualul de reguli al UE privind finanțele durabile.

“Marea problemă pentru noi a taxonomiei este că va permite doar companiilor eligibile să aibă acces la obligațiuni și fonduri care au o rată a dobânzii mai mică”, a declarat Jessica Johnson, director de comunicații la Foratom, asociația  care reprezintă industria nucleară la Bruxelles.

“Înseamnă că costul finanțării ar putea fi potențial mai mic dacă ar exista acces la aceste fonduri, deoarece suma dobânzii pe care vor trebui să o plătească este mult mai mică”, a declarat ea jurnaliștilor în cadrul unui briefing de presă online.

În scrisoarea lor, cei șapte lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că politicile UE limitează în prezent dezvoltarea de noi centrale nucleare, solicitând “un cadru adecvat pentru construcțiile centralelor nucleare noi”.

“În acest context, toate tehnologiile disponibile și viitoare, cu emisii reduse sau zero trebuie să fie tratate în mod egal în cadrul tuturor politicilor, inclusiv taxonomiei investițiilor durabile, care vizează realizarea neutralității climatice până în 2050”, se spune in scrisoare.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading