Uniunea Europeană nu s-a așteptat niciodată ca sancțiunile să oprească Rusia să-și ducă războiul în Ucraina, dar politica de sancțiuni va continua, a declarat șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. Sigur, așa spun liderii europeni acum, văzând rezultatele catastrofale însă până acum eram asigurați că Rusia e falimentară și în câteva săptămâni, luni va pierde războiul, sugrumată fiind economic.
Deși se știe deja că sancțiunile nu vor opri războiul din Ucraina, Borrell crede că ele slăbesc în mod clar economia rusă și capacitatea Moscovei de a continua să își finanțeze războiul împotriva Ucrainei, spunând aceasta public în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, luni, după o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE.
„UE nu s-a așteptat niciodată ca sancțiunile împotriva Rusiei să oprească războiul din Ucraina, dar se poate spune că acestea au redus capacitatea armatei ruse de a cumpăra echipament militar, ceea ce a făcut ca forțele ruse să sufere o mulțime de victime pe câmpul de luptă.” spuse Borrell.
Alți lideri europeni, precum premierul ungar Viktor Orbán, au susținut că sancțiunile le dăunează europenilor mai mult decât rușilor. Prețurile la energie și alimente au explodat în acest an; inflația în creștere a alimentat chemarea lui Orbán de a pune capăt sancțiunilor împotriva Rusiei până la sfârșitul anului.
În timp ce liderul Greciei împreună cu o serie de partide conservatoare europene au susținut poziția lui Orbán, majoritatea liderilor europeni avansează ideea unei mai mari implicări militare în conflict, inclusiv antrenarea soldaților ucraineni pe pământ european.
În prezent, miniștrii de externe discută despre viitorul sprijin militar al UE pentru Ucraina. În acest context, Borrell a spus că UE și statele sale membre au furnizat până acum arme și echipamente militare în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro Kievului, aproape 45% din ceea ce au furnizat Statele Unite.
Borrell a subliniat, de asemenea, că o rezoluție comună va fi emisă de miniștrii de externe cu deciziile luate.
„Ar trebui să continue simpunerea de măsuri restrictive asupra economiei ruse și să se consolideze măsurile restrictive privind participarea țărilor terțe, în special a celor care oferă arme și asistență militară Moscovei”, a spus el cu referire directă la Iran și Belarus.
El a spus că s-a ajuns la un acord în timp record cu privire la o misiune de asistență militară cu sediul în Polonia, care va antrena 15.000 de soldați ucraineni, cu sprijinul mai multor state membre UE.
Borrell a subliniat că, pentru a compensa eșecurile sale militare, președintele rus Vladimir Putin încearcă să sporească suferința poporului ucrainean țintind infrastructura energetică pe măsură ce se apropie iarna, lăsând milioane de oameni din țară fără electricitate și încălzire.