Sancțiunile funcționează și Rusia este complet izolată la nivel mondial? Cele mai recente date despre exporturile rusești de petrol aruncă în aer această narațiune: Rusia a vândut cantități uriașe de petrol în străinătate luna trecută – mai mult decât oricând.
Potrivit presei occidentale, Rusia este izolată la nivel internațional, iar sancțiunile impuse de Washington și Bruxelles provoacă prăbușirea economiei ruse. Ei bine, așa apare în ziare și auzi la știrile TV, dar evident că asta are relativ puțin de-a face cu realitatea iar efectele negative ale sancțiunilor par să lovească Occidentul mai mult decât Rusia, cel puțin pentru un timp. Acest lucru se reflectă și în datele publicate recent.
La șase luni după ce trupele ruse și-au lansat invazia în Ucraina, producția de petrol rusă continuă să depășească așteptările liderilor occidentali. Potrivit Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), transporturile de petrol rusești în această lună au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în august.
Economistul-șef al IIF, Robin Brooks, a scris pe Twitter despre capacitatea petrolierelor care părăsesc porturile rusești – un indicator al exporturilor -care a fost puțin sub 160 de milioane de barili în august. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înainte. Rusia exportă cea mai mare parte a țițeiului său prin petroliere deținute de străini. Volumul acestor transporturi în august 2022 depășește orice an precedent, datorită petrolierelor deținute de eleni”, a declarat Brooks pentru Business Insider.
Russia exports most of its crude via foreign-owned oil tankers. Volume of those shipments in August 2022 exceeds any prior year, thanks to Greek-owned oil tankers who shifted capacity to transport Russian oil. The EU can stop this with the stroke of a pen. With @JonathanPingle pic.twitter.com/4cL9axzeUT
— Robin Brooks (@RobinBrooksIIF) August 30, 2022
Având în vedere că Rusia își vinde petrolul cu reducere în timp ce prețul de pieței este destul de ridicat, aceasta este o ofertă bună pentru comercianții de petrol pe care nu vor să o rateze. Și asta nu este tot: în ultimele luni, Grecia a dezvoltat transbordarea pentru petrolul rusesc, navă la navă (STS). Comerțul cu țiței și produse petroliere rusești va rămâne legal deocamdată, deoarece membrii UE par să nu reușească să convină asupra metodologiei unei interdicții complete.
Astfel, Rusia continuă să-și vândă petrolul, iar unii comercianți câștigă bani buni, în timp ce clienții din Europa plătesc prețul întreg pentru el.