Rusia și China s-au aliat pentru a reduce dependența de dolar în comerțul internațional

by | 23 Mar 2023 | Extern

Rusia sprijină planul Chinei de a folosi yuanul pentru comerțul internațional, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare la adresa statutului dolarului ca monedă de rezervă dominantă la nivel mondial.

Relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt nivel din istorie, potrivit președintelui rus Vladimir Putin, care a purtat discuții cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova la începutul acestei săptămâni. Cei doi lideri au ajuns la acorduri cu privire la opt probleme strategice, inclusiv un acord de reglementare a comerțului bilateral cu partenerii lor naționali, asiatici, africani și americani în moneda chineză.

Unul dintre subiectele centrale a fost proiectul gazoductului Siberia 2. Potrivit raportului agenției de presă RIA Novosti, noua conductă ar putea aduce 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în China prin Mongolia, ceea ce ar însemna „o aprovizionare fiabilă și stabilă din Rusia”. Putin a mai spus că Moscova susține planul Beijingului privind tranzacționarea cu moneda yuan și chiar îndeamnă în mod explicit ca comerțul internațional cu țările asiatice, africane și americane să fie reglementat în această monedă.

Cei doi lideri au dat dovadă de unitate în timpul vizitei lui Xi la Moscova, despre care analiştii spun că ar putea reprezenta o ameninţare serioasă la adresa hegemonia occidentală.

„A face din Rusia prima vizită pentru liderii chinezi are sens din punct de vedere istoric, deoarece am fost cea mai mare țară vecină a celuilalt. Suntem și parteneri strategici. De ani de zile, relația noastră a rezistat testului diferitelor schimbări și a devenit mai puternică odată cu trecerea timpului”, a declarat Xi în timpul unei întâlniri televizate cu Putin.

În ceea ce privește relațiile ruso-chineze, președintele rus a spus că rolul monedelor naționale respective ar trebui consolidat în continuare și ar trebui extinsă prezența reciprocă a structurilor financiare și bancare. El a adăugat că două treimi din comerțul dintre cele două țări se desfășoară deja în ruble și yuani.

S-a menționat, de asemenea, că Rusia și China intenționează să înființeze un grup de lucru pentru dezvoltarea potențialului de tranzit al rutei Mării Nordului, în paralel cu creșterea aprovizionării rusești cu GNL către China.

Cooperarea IT între cele două țări ar putea fi consolidată. Putin a spus: Rusia și China pot deveni lideri mondiali în dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei informației dacă își îmbină potențialul.

Pe ordinea de zi a fost și războiul din Ucraina, precum și planul de pace chinez, problema sancțiunilor și vestea că Londra este gata să transfere muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. Cât despre aceasta din urmă, Putin a sugerat că orice amenințare va fi întâmpinată cu un răspuns proporțional, apoi a adăugat: „Occidentul colectiv pare hotărât să lupte împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean ”.

Cei doi șefi de stat au condamnat ambii politica de sancțiuni, spunând că este o modalitate nedreaptă pentru Occident de a-și descuraja concurenții să se dezvolte și nu este în interesul păcii.

China își continuă, de asemenea, criticile la adresa politicii occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.

„Statele Unite pretind că previn războiul, dar există doar o mână de conflicte și războaie care izbucnesc în Europa, și chiar în lume, care nu au nimic de-a face cu Statele Unite. Pretind că mențin pacea, dar oamenii nu pot vedea nicio măsură practică care să fie angajată pentru pace. Ei văd doar furnizarea continuă de arme pe câmpul de luptă”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Etichete: China | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading