Rusia a anunțat suspendarea participării sale la acordul de tranzit sigur pentru exporturile agricole ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră, a informat agenția Interfax, citând o declarație a Ministerului Apărării care denunța un „atac terorist” asupra flotei ruse din Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a suferit daune minore în urma unui atac „masiv” cu drone asupra flotei sale de la Marea Neagră din Crimeea și a acuzat Marea Britanie că a ajutat atacul, fără a oferi dovezi. În fața cacestor acuzaț◘ii, Marea Britanie a negat orice implicare.
Guvernul ucrainean a reacționat, indicând că ceea ce s-a întâmplat nu a fost o surpriză și a acuzat Rusia că s-a retras din inițiativa pe care au convenit-o pentru exportul cerealelor ucrainene.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut o declarație pe contul său de Twitter, unde a cerut tuturor statelor să ceară Rusiei să pună capăt „jocurilor foamei” și să se angajeze din nou să-și respecte obligațiile.
Acest acord a permis exportarea a nouă milioane de tone de cereale, ceea ce a contribuit la o scădere semnificativă a prețului grâului. În plus, la jumătatea lunii noiembrie era așteptată o reînnoire a contractului, dacă niciuna dintre cele două părți nu s-ar fi opus.
Ucraina și Rusia fac unele progrese în privința exporturilor de cereale
Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a oferit pe deplin sprijinul pentru realizarea acordului și a reliefat în declarațiile sale impactul pozitiv al contractului prin garantarea hranei pentru mulți oameni și prevenirea sărăciei extreme a unei populații mai mari.
De aceea, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU, a făcut deja o declarație în această privință: „Toate părțile trebuie să se abțină de la orice acțiune care ar putea periclita Acordul privind cerealele Mării Negre”.
În zilele precedente, secretarul general al Organizației, Antonio Guterrés, declarase că, dacă alimentele și îngrășămintele nu ajung imediat, ceea ce va urma va fi un efect dramatic asupra producției și costurilor alimentare, de la o criză de preț la o criză de disponibilitate.