Rusia ar putea relua livrarea de gaze naturale către Germania, prin Nord Stream 2

by | 8 Oct 2022 | Extern

Viceprim-ministrul Alexander Novak, a declarat, vineri, că Federația Rusă ar putea relua furnizarea de gaze naturale către Germania și vecinii săi, printr-un segment neavariat al conductei Nord Stream 2.

Din păcate, din cauza sabotajului, un segment [al Nord Stream 2] a fost deteriorat și se impune o investigație pentru a putea lua decizii suplimentare cu privire la acest segment”, a declarat Novak pentru RIA Novosti.

În ceea ce privește al doilea segment, acesta este gata, finalizat, iar în cazul în care colegii noștri europeni vor dispune deciziile legale necesare pentru certificare și pentru eliminarea restricțiilor, cred că Rusia ar putea asigura în scurt timp aprovizionarea adecvată prin acest segment al gazoductului ”, a explicat oficialul rus.

Declarația are loc la câteva săptămâni după ce un politician german a spus că gazul nu va curge niciodată prin Nord Stream 2, întrucât Germania nu mai poate considera niciodată Rusia ca un furnizor de energie de încredere. La scurt timp după această declarație, gazoductele Nord Stream 1 și 2 au devenit ținta unui sabotaj.

O investigație lansată de autoritățile suedeze la începutul acestei luni a confirmat că au existat detonări la conducte, întărind suspiciunile de sabotaj grav. Săptămâna trecută au fost detectate patru scurgeri, câte două din fiecare conductă Nord Stream 1 și 2. La începutul acestei săptămâni au avut loc scurgeri și din infrastructura aflată în Mare Baltică, în afara apelor teritoriale ale Suediei și Danemarcei.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a fost pus niciodată în funcțiune, întrucât Germania a suspendat procesul de certificare, după invazia rusă în Ucraina. La rândul ei, Rusia a închis Nord Stream 1 pe termen nelimitat, motivând că nu poate repara turbinele de gaz, din cauza sancțiunilor occidentale.

Oferta vicepremierului rus de a relua livrările către Germania și restul Europei, „dacă aceștia vor dispune deciziile legale necesare pentru certificare și pentru eliminarea restricțiilor”, arată că  Federația Rusă mizează în continuare pe dependența Germaniei față de gazul rusesc, pentru a determina o încetare a sancțiunilor impuse asupra exporturilor din Federația Rusă. De aici rezultă că un sabotaj al Rusiei asupra propriilor conducte care îi ofereau un avantaj față de Europa este contrar intereselor Moscovei și ,deci, foarte puțin probabil.

În același timp însă, cresc suspiciunile că sabotajul ar fi putut fi realizat de SUA, UK și eventual Polonia, mai ales după ce Germania a început să se plângă că, după acest eveniment, americanii vând GPL-ul „la prețuri astronomice”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading