Moscova a amenințat că va lua măsuri împotriva Lituaniei, membră a NATO, pentru blocarea mărfurilor trimise către exclava rusă Kaliningrad, spunând că această mișcare ar avea consecințe grave pentru poporul lituanian.
Luni, la câteva zile după ce autoritățile lituaniene au anunțat interdicția de tranzit a mărfurilor precum cărbune, materialele de construcții, bunuri de lux și tehnologia avansată, Andrei Klimov, președintele Comitetului pentru relații cu UE a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că Rusia va răspunde cu „ toate mijloacele sale” dacă Lituania nu pune capăt a ceea ce el au numit o „blocadă inacceptabilă”, relatează Daily Mail (https://www.dailymail.co.uk/news/article-10934333/Russia-warns-actions-against-NATO-member-Lithuania-blocking-sanctioned-goods.html).
Klimov, senator al partidului de guvernământ Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, a adăugat că mișcarea echivalează cu o „agresiune directă împotriva Rusiei”, care o „o obligă literalmente să recurgă imediat la autoapărare adecvată”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă, a avut un ton mai puțin agresiv, numinând blocada „ilegală”.
„Este o decizie într-adevăr fără precedent. Înțelegem că este legat de decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile la tranzitul (de mărfuri). Acest lucru îl considerăm, de asemenea, ilegal”, a declarat Peskov reporterilor.
O zi mai târziu, Nikolay Patrushev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, a intensificat și mai mult tensiunile în timpul unei călătorii la Kaliningrad, când le-a spus reporterilor: „Desigur, Rusia va răspunde la acțiunile ostile. Măsurile corespunzătoare sunt în lucru și vor fi adoptate în viitorul apropiat.”
Patrushev a adăugat că răspunsul Moscovei va avea „un impact negativ grav asupra poporului Lituaniei”.
În aceeași zi, Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe reprezentantul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer. Într-o declarație care a urmat întâlnirii, ministerul a spus: „Am cerut ca funcționarea normală a tranzitului către Kaliningrad să fie restabilită imediat”.
Josep Borrel, diplomatul-șef al Uniunii Europene, a apărat ferm acțiunile lui Vilnius, spunând că, deși este „îngrijorat de represaliile ruse”, Lituania este absolvită de orice vinovăție.
„Lituania nu a luat nicio restricție unilaterală și aplică doar sancțiuni UE. Nu face altceva decât să implementeze liniile directoare ale comisiei”, a declarat Borrel.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, în timp ce vorbea presei în timpul unei întâlniri între miniștrii de externe ai UE la Luxemburg, a reiterat poziția exprimată anterior de Borrel, spunând: „Lituania nu face nimic, ci sancțiunile europene care au început să funcționeze de la 17 iunie… S-a făcut cu consultarea Comisiei Europene și în conformitate cu orientările Comisiei Europene.”
Landsbergis a adăugat că ruta feroviară terestră către Kaliningrad va rămâne deschisă pentru pasageri și mărfuri nesancționate.
Așezat la Marea Baltică – între membrii NATO, Polonia și Lituania – Kaliningrad, deși izolat de restul Rusiei, a fost numit „portaavionul nescufundabil” al Kremlinului, unde armele pot fi poziționate la o distanță confortabilă pentru lovituri asupra Europei de Vest.