Moscova a înțeles că discuțiile directe cu Kievul sunt inutile pentru atingerea păcii. Prin urmare, Putin vrea să negocieze cu liderii occidentali pentru a găsi o soluție. Cu toate acestea, este puțin probabil ca liderii de la Washington, Bruxelles și Londra sunt dispuși să facă acest lucru la cât de tare alimentează mașinăria de război.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că președintele Vladimir Putin este „gata” să negocieze cu Occidentul în privința Ucrainei, anunță Ukrainska Pravda citând presa de la Kremlin, RIA Novosti și RT.
„Suntem gata să vorbim cu Occidentul despre reducerea tensiunilor”, a spus Lavrov duminică, adăugând: „conducerea rusă, „Putin în special, rămâne deschisă negocierilor privind Ucraina”.
Totuși, perspectiva negocierilor pentru o soluție diplomatică a crizei s-ar concretiza doar „dacă există propuneri realiste, bazate pe picior de egalitate”, a adăugat Lavrov. Diplomatul rus a subliniat că președintele Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că Rusia nu a refuzat niciodată o ofertă de negociere. El a subliniat că Ucraina a fost „cea care a refuzat discuțiile la ordinele directe ale sponsorilor lor occidentali”.
Lavrov s-a referit, de asemenea, la criza rachetelor din Cuba din 1962, spunând, potrivit Reuters, la televiziunea de stat rusă, „Sper că, în situația de astăzi, președintele Joe Biden va avea mai multe șanse să înțeleagă cine dă ordinele și cum”.
El a descris situația ca fiind „foarte îngrijorătoare”. El a subliniat: „Diferența este că în îndepărtatul 1962, Hrușciov și Kennedy și-au găsit puterea de a da dovadă de responsabilitate și înțelepciune, în timp ce astăzi nu vedem o asemenea voință din partea Washingtonului și a sateliților săi”.
Dar acum se pune întrebarea dacă există vreo dorință în Occident pentru discuții serioase. În special pentru că Statele Unite, în special, încearcă să-și slăbească și mai mult rivalii geopolitici cu conflictul în curs, fără a-și risca propriile trupe.
Și în Europa există cercuri transatlantice care sunt loiale Washingtonului și pun astfel în pericol viitorul economic al „bătrânului continent”. Cu cât durează mai mult criza energetică, exacerbată de sancțiunile împotriva Rusiei, cu atât dezindustrializarea Europei va fi mai extinsă.